U KINIMA: 'SRCOLOMAC'

Film kao dvosatna reklama za skupocjenu torbicu

27.10.2010 u 19:22

Bionic
Reading

Francuska romantična komedija o profesionalnom razaraču veza neuvjerljiva je i površna, a spašavaju je donekle šarmantni glumci

Roman Duris jedna je od francuskih glumačkih zvijezda mlađe generacije koja je sjajnu reputaciju stekla zahvaljujući ulogama u filmovima poput Španjolskog apartmana ili Otkucaj koji je moje srce preskočilo, no ovoga puta toga karakternog glumca zapala je uloga fatalnog zavodnika koja ne pristaje osobito dobro ni njegovom izgledu, a ni glumačkom senzibilitetu. Durisa smo navikli gledati kao šarmera koji je spreman podijeliti široki raspon emocija s gledateljima, dok mu uloga hladnog, plitkog ljepotana, čija je karakterizacija na klimavim nogama, ne pristaje dobro, a i ne omogućava mu da pokaže sav svoj glumački talent.

Duris glumi Alexa koji, pritisnut dugovanjima, prihvaća posao koji se čini nemoguć - razdvojiti sretno zaljubljenu slatku bogatašku kćer Juliette od njezinog zgodnog, pažljivog i bogatog zaručnika, i to deset dana prije vjenčanja. Takav neuvjerljiv zaplet koji ne nudi ni jasnu motivaciju radnje - nije jasno zbog čega uopće Juluiettin otac plaća Alexu razdvajanje sretnog para - teško je mogao uroditi osobitim ostvarenjem, a dojmu ne doprinosi ni slabašna karakterizacija likova.

Usto, rutinski napisan scenarij baš i ne obiluje humorističnim trenucima, britkim dijalozima i raskošnim emocijama, pa se gledatelj baš i nema čemu radovati. 'Srcolomac' Pascala Chaumeila spada među slabija ostvarenja u žanru romantične komedije koja smo imali prilike vidjeti u posljednje vrijeme, iako je konkurencija u žanru uvijek žestoka.

Redatelju je to prvi samostalni kino film, dosad je uglavnom radio za televiziju ili kao asistent redatelja na većim produkcijama, pa je zanimljivo da je odmah uspio dobiti dva relativno poznata glumačka imena. Naime, uz Durisa u filmu nastupa simpatična pjevačica i glumica Vanessa Paradis, najpoznatija kao supruga Johhnyja Deppa, koju već dugo nismo vidjeli na filmskom platnu. Kako ni nju nije dopala osobito kompleksno napisana uloga, bilo bi nepravedno očekivati da je mogla napraviti ikakvu relevantniju rolu.

Čini se da je najupečatljivija uloga pripala dojmljivoj narančastoj Hermes torbi koju tijekom cijelog filma Juliette ne ispušta iz ruku, a u jednoj od ključnih scena torba igra zapaženu rolu. 'Srcolomac' kao da je dvosatna reklama za skupocjeni aksesoar, no čini nam se da je u tu svrhu možda malo preskupa.