VIKEND NA 25 FPS

Festivalski pobjednici i kultna 'Sveta planina'

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 28.09.2012 13:11
  • Objavljeno 28.09.2012 u 10:56
Sveta planina, A. Jodorowski

Sveta planina, A. Jodorowski

Izvor: Promo fotografije / Autor: 25 FPS

Drugi dio osmog Festivala 25 FPS donosi bogati program u kojemu će ljubitelji eksperimentalnog i avangardnog filma moći pogledati posljednje radove u konkurenciji za glavne festivalske nagrade i filmove koji su rijetko ili nikada prikazivani u Hrvatskoj
25 FPS

25 FPS

Izvor: Promo fotografije / Autor: 25 FPS

Subotnji program 'Mediteranske fosforescencije: 60 godina Kino kluba Split' prikazuje rane radove Lordana Zafranovića i Zdravka Mustaća, kao i prvi feministički eksperimentalni film 'Žemsko' Dunje Ivaniševićdok je subotnji termin u 23 sata rezerviran za hrvatsku premijeru kultnog spektakla 'Sveta planina' Alejandra Jodorowskog, njegovo prvo prikazivanje na kino platnu 30 godina nakon nastanka. Pobjednici Festivala 25 FPS proglasit će se u subotu u 21.30, a nagrađeni filmovi moći će se još jednom pogledati u nedjelju u 18.00 sati. Programom Best of 25 FPS završava se osmi Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa.

Sergio Fant i dinamika doma / petak, 16.00

Član žirija Sergio Fant predstavit će se programom filmova koji istražuju dinamiku doma. Kroz radove klasičnih i suvremenih autora kao što su Georges Méliès, Chantal Akerman, Gordon Matta-Clark i Pere Portabella, Fantov će program nastojati odgovoriti na pitanja što je dom i nastanjujemo li mjesta u kojima stanujemo?

Audiovizulana istraživanja bez granica / petak, 18.00, 20.00

Natjecateljski program u 18 sati Sedimenti odvest će vas na istraživanje površina i tekstura, dok će vas u 20 sati Sve ispod površine potaknuti da dodatno zagrebete po površini filma, bilo da se radi o 3D iluzornosti Cameronovog 'Avatara' i 'Govornim činovima' Hermana Asselberghsa ili u spektakularnom istraživanju subatomskih čestica nizozemskog audiovizualnog tria Telcosystems, u njihovom zasad posljednjem filmu 'Uznemiren'.

Gibson, Recoder & Block, drugi put / petak, 22.00

Zvijezde forme proširenog filma Sandra Gibson i Luis Recoder, potpomognuti zvučnim interpretacijama Olivije Block, u Kinu SC izvode još jedan prošireni filmski performans, ovoga puta s dva 35-milimetarska projektora. 'Aberacije svjetlosti: razotkrivanje tamne komore' znalci opisuju kao hipnotičko putovanje zamamnim svjetlosnim pejzažima koje treba vidjeti (i čuti) da bi se vjerovalo.

Splitske fosforescencije / subota, 16.00

Ukoliko ste u četvrtak propustili projekcije neprofesijskih bisera iz Kino kluba Split uz pratnju avant-rock sastava East Rodeo, prilika za njihovo pregledavanje s originalnim zvukom ne propušta se. U programu se nalaze rani radovi Lordana Zafranovića i Zdravka Mustaća, kao i prvi feministički eksperimentalni film 'Žemsko' Dunje Ivanišević.

Focus on Croatia / subota, 18.00

Što se novoga događa na domaćoj eksperimentalnoj sceni? Žanrovi se miksaju u izazovne hibride, formalnim se postupcima istražuju (ne)mogućnosti komunikacije, dekonstruiraju se filmska slika, sjećanja na djetinjstvo, umjetnički uzori i filmska naracija, a na vidjelo možda izlazi i nova generacija mladih avangardnih filmaša.

Posljednji filmovi iz konkurencije za glavne nagrade festivala / subota, 20.00

Posljednji ovogodišnji najtecateljski program naziva Veće od života uključuje zrnato-snoliki narativni eksperiment, dobitnika rotterdamskog Tigra za najbolji kratki film 'Veliki u Vijetnamu' Mati Diop, magličasto-ekscentrični 'Oblak neznanja' Tzua Nyena Hoa te tripoidno-organički 'Generator' Takashija Makina. Prije programa zagrijat će vas 'Kustom Kar Kommandos' kultnog Kennetha Angera. Nakon projekcije filma slijedi dodjela nagrada, a dobitnik nagrade publike znat će se u nedjelju prije projekcije nagrađenih filmova.

'Sveta planina'
Prva hrvatska projekcija kultnog spektakla 'Sveta planina' Alejandra Jodorowskog / subota, 23.00

Program posvećen rubnim naslovima na granicama rodova i žanrova, Kino 23, ove godinu nudi prvu hrvatsku projekciju kultnog spektakla 'Sveta planina' Alejandra Jodorowskog. Film je 1973. financijski potpomogao menadžer grupe The Beatles, ali mu je zbog kreativnih razmirica s Jodorowskim i zapečatio sudbinu na sljedećih 30 godina, a sniman je pod utjecajem tada iznimno popularnih psihoaktivnih droga poput LDS-a ili halucinogenih gljiva te obiluje misticizmom i kršćanskom ikonografijom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi