ELLE STYLE AWARDS

Evo što je Mani Gotovac poručila mladim i lijepim ženama

21.10.2016 u 14:04

  • +8

Uzvanici na dodjeli nagrada magazina Elle

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Bionic
Reading

Među nagrađenima na sinoćnjoj dodjeli nagrada Elle Style Awards 2016. u Laubi bila je teatrologinja i spisateljica Mani Gotovac koja je dobila posebnu nagradu za životno djelo. Za tportal je u svom stilu prokomentirala to priznanje i naglasila kako se nagrade za životno djelo često dodjeljuju onima koji su na zalasku, no ona je, poručuje, tek počela stvarati

Biti žena koja umije voljeti, baviti se umjetnošću i reći iskreno svoje mišljenje pa makar to skupo koštalo, bio je i ostao način života Mani Gotovac kojoj je časopis Elle jučer odao počast dodijelivši joj nagradu za životno djelo. Mani je nagrada itekako obradovala, posebno zbog jednog razloga:

'Razina ili visina kulture jedne nacije određuje se njezinim odnosom i ponašanjem prema ženama. To bismo trebali često ponavljati u našem društvu. Kad me magazin Elle obavijestio o nagradi, odmah sam se sjetila slogana tog jednog od najboljih europskih časopisa koji su pokrenuli Francuzi 'Ljepota, ali unutarnja ljepota'. Nisam očekivala da će mi netko u ovim godinama dodijeliti nagradu za ljepotu, no ova poruka o unutarnjoj ljepoti je dala smisao mojoj nagradi. Moram ipak reći kako očekujem i neke druge stručne nagrade za životno djelo, no ova za ženu je bila prva. I neka je. Ostati u svojoj profesiji za ženu je vrlo važno. Meni je moje zanimanje, uza sve što je bio i što jest moj život, bilo itekako važno jer bez njega nisam mogla niti jednog trenutka. Životna nagrada uvijek uključuje i nekakav ispraćaj, blagu naznaku za put prema Mirogoju, no u mom slučaju nije tako. Nikako! Ja sam tek započela sa stvaranjem', zaključuje Mani koja je prije nekoliko mjeseci počela pisati svoju novu knjigu čiji je radni naslov 'Tuga'.

Što bi poručila nekim mladim ženama koje danas sebe više poznaju izvana, a manje iznutra, pitamo Mani.

'Pitanje unutranje ljepote pitanje je razmišljanja o sebi i svijetu, uočavanja svega oko sebe, stjecanje stanovitog iskustva. Unutarnje ljepote nema bez upornosti i rada. A ova ljepota izvana kratkotrajna je. Ima u njoj glamura, kiča... no time ne želim reći da se ne divim mladim i lijepim djevojkama. Cijeli svoj život sam upravo među njima tražila i tu unutarnju ljepotu, dovodila ih u kazalište i iskušavala. Mnoge su na taj način postale glumice. Divim im se i dan danas, gledala sam ih sinoć dok sam primala nagradu i poželjela im unutarnju ljepotu', zaključila je Mani.

Među brojnim uzvanicima sinoć bile su i glumice  Iva Visković, Ivana Roščić, Lucija Šerbedžija te Bojana Gregorić koja je nagradu za najbolji celebrity style dodijelila šogorici Neveni Rendeli. Najbolji mladi dizajner za 2016. je Klisab, najbolja dizajnerica Ivana Omazić, a nagrada za najbolji dizajn interijera pripala je studiju Franić Šekoranja. Najbolji model je Faretta, novo lice Anamarija Crnoja, a nagradu za najboljeg dizajnera modnih dodataka dobio je Mauro Massarotto.