ZF AVANTURA

'Enderova igra' stiže u naša kina

30.10.2013 u 15:11

Bionic
Reading

U Los Angelesu je održana svečana premijera filma 'Enderova igra' koji sutra dolazi u hrvatska kina

Briljantan i iznimno talentiran dvanaestogodišnjak obučavan je da postane najbolji vojni zapovjednik Zemlje u 'Enderovoj igri', dugoočekivanoj ekranizaciji klasika koji je osvojio nagrade Hugo i Nebula.

Nakon što je Zemlju opustošio razarajući napad inteligentnih kukaca iz svemira, preživjeli se godinama spremaju za ponovni napad odgajajući novu generaciju dječjih genija za ratnike. Najbolji i najbistriji biraju se za Ratnu školu, svemirsku postaju u orbiti, gdje se natječu kako bi jedan od njih postao zapovjednik Međunarodnih snaga. Koristeći napredne kompjutorske simulacije i rigorozne vježbe kamuflirane kao igre, djeca su trenirana u ozračju punom nasilja i intenzivnog natjecanja, svjesni cijelo vrijeme da će samo jedan biti izabran za vođu.

Ender Wiggins (Asa Butterfield) izniman je dječak, čak i u usporedbi sa svojim izuzetnim vršnjacima. Jedinstven spoj inteligencije, empatije i strateških sposobnosti izdvaja ga iz gomile u razredu i u Ratnoj sobi – prostoriji s nultom gravitacijom u kojoj se odvijaju laserske igre kako bi se ispitale strateške i fizičke sposobnosti učenika. Enderovi jedinstveni darovi izazivaju zavist kod njegovih kolega, a ravnatelj škole, pukovnik Hyrum Graff (Harrison Ford) namjerno otuđuje Endera od druge djece kako bi izoštrio njegove vještine kao vođe...

'Enderovu igru' za velike ekrane adaptirao je i režirao Gavin Hood (Tsotsi, X-Men Origins: Wolverine) po romanu Orsona Scotta Carda. U filmu glume nominirani za Oscar Harrison Ford (Witness, Star Wars) i Asa Butterfield (Hugo, The Boy in the Striped Pajamas), nominirana za Oscar Hailee Steinfeld (True Grit), nominirana za Oscar Viola Davis (The Help, Doubt), nominirana za Oscar Abigail Breslin (Little Miss Sunshine, Zombieland) i dobitnik Oscara sir Ben Kingsley (Gandhi, Iron Man 3).