PORIN CLASSIC U LISINSKOM

Elegantna glazbena priredba za ljubitelje klasike i jazza

15.05.2012 u 12:35

Bionic
Reading

Porin Classic, dodjela Diskografske nagrade Porin u KD Vatroslava Lisinskog, uspješan je kraj 19. sezone naše najprestižnije glazbene nagrade

Popis ovogodišnjih dobitnika proširen je imenima pobjednika u 12 kategorija klasike i jazza pa su sad popunjene sve 52 kućice.

Među klasičarima dva puta je slavio čembalist Pavao Mašić za najbolji album 'Bach – Handel – Scarlati 1685.', s kojeg je Porin dobila i najbolja izvedba klasične glazbe.

Najbolju skladbu klasične glazbe skladao je Anđelko Klobučar, a najbolji autorski album Ivo Josipović. Predsjednik RH zbog obaveza nije bio na dodjeli pa je u njegovo ime Porin preuzela pijanistica Katarina Krpan, koja je i izvela skladbe s nagrađenog albuma 'Passo Sempio'.

I jazz ima dvostrukog laureata Porina 2012: saksofonist, flautist, klarinetist i skladatelj Miro Kadoić vlasnik je Porina za najbolji album jazz glazbe – 'Free Point', s kojeg je nagrađena i najbolja jazz izvedba, ona za skladbu 'Moonflowers'. U govoru zahvale on se osvrnuo na činjenicu da Zagreb trenutno nema nijedan 'pravi' jazz klub i pozvao publiku da podrži hrvatske džezere. Najbolju jazz skladbu – 'Laika' – na albumu 'Hologram' zabilježili su Elvis Penava, Goran Delač i Marko Lazarić

Iako pobjednici nisu skrivali radost, nitko tko voli glazbu nije se trebao osjećati kao gubitnik. Od zanosnog početka, uvertire Porin u 'swing-fantazija' aranžmanu Silvija Glojnarića, do Baranovićeva Simfonijskog scherza za 'hoćemo-još' kraj, Simfonijskim orkestrom HRT-a nadahnuto je ravnao maestro Mladen Tarbuk

Između toga, one koje nisu dotad, svojim su energičnim izvedbama osvojili mladi, ali veliki talenti – vibrafonist Šimun Matišić i pijanist Bruno Vlahek. Njihovi su nastupi razgalili publiku, a izvedbe koje su uslijedile: pijanista Davida Gazarova i potom jazz dueta Helene Bastić & Lele Kaplowitz, suvereno su povele u šetnju svjetskim glazbenim nasljeđem. Od klasike do jazza, vrhunskih talenata i izvođača nam ne nedostaje, a najbolja je potvrda tomu bio nastup velike svjetske zvijezde, hornista Radovana Vlatkovića.

Zvuk njegova roga očarao je publiku Lisinskog koja je uzvratila ovacijama. Predsjednik Instituta hrvatske glazbe Goran Končar uručio mu je Porin za životno djelo. 'Ovacije u svom gradu nešto su doista posebno', komentirao je ganuti Vlatković, kojemu je vrhunska karijera donijela priznanje struke makar ima 'tek' 50 godina.

I ovaj Porin Classic dokazao je da smo zemlja s jasnim glazbenim identitetom i tradicijom od koje se ne odustaje. Priredbu su zato, prvi put ove godine, sufinancirali Grad Zagreb i Ministarstvo kulture RH. Nečim se sličnim, kao uostalom ni cijelim projektom Diskografske nagrade Porin, ne mogu pohvaliti ni mnogo veće zemlje, kako u regiji, tako i u Europskoj uniji. Osjećaj da publika to prepoznaje i cijeni vrijedan je putokaz za nastavak ove uspješne glazbene priče - izazov 20. Porina.