S ČAK DVA NASLOVA

Ekipa filma 'Marijine' u službenoj konkurenciji festivala Karlovy Vary

30.06.2011 u 19:09

Bionic
Reading

Nakon svjetske premijere na kanadskom festivalu dokumentarnog filma Hot Docs, dokumentarno-igrani film 'Marijine', redateljice i scenaristice Željke Sukové, svoju će europsku premijeru imati na 46. izdanju prestižnog filmskog festivala u Karlovym Varyma u ponedjeljak, 4. srpnja

'Marijine' su pozvane u program East of the West u kojem se prikazuju i natječu filmovi iz srednje i istočne Europe te filmovi zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza. Dodatna projekcija zakazana je za utorak, 5. srpnja.

U istom programu prikazuje se i češki film 'Ništa protiv ničega' redatelja Petra Mareka koji sa svojom skupinom Midi lidi potpisuje glazbu za film 'Marijine', u kojemu svi zajedno nastupaju i kao likovi. Ekipa hrvatskog filma tako će se za festivalsku nagradu natjecati 'sama protiv sebe', odnosno, konkurencija će im biti vlastiti kolege. Za utorak, 5. srpnja, najavljen je i zajednički češko-hrvatski parti, kojim će ekipe oba filma proslaviti premijere u poznatom klubu 'Zombie' u Karlovym Varyma. Petr Marek ugledni je filmaš, autor preko trideset kratkih i sedam cjelovečernjih filmova te kompozitor glazbe, između ostaloga i za film 'Protektor' koji je 2010. godine bio češki kandidat za Oscara.

Uz konkuriranje za službenu nagradu festivala, Marijine su ušle i u izbor za nagradu Europa Cinemas Label koju dodjeljuje ocjenjivački sud udruženja kinoprikazivača Europa Cinemas Network. Ovom nagradom stimulira se distribucija, promocija i duže prikazivanje filma u europskim kinima. Osim redateljice i scenaristice Željke Sukové na festivalu u Karlovym Varyma bit će prisutni i glumica Nina Violić te snimatelj i montažer Aleš Suk.

Prije odlaska na festival u Karlovy Vary, Željka Suková i Aleš Suk predstavit će svoju umjetničku udrugu Ukus na desetom izdanju PechaKucha Night Zagreb, koja će se održati 30. lipnja, na igralištu osnovne škole Dr. Ivan Merz, Račkoga 4, u 20 sati.

Vrt uvenulih karanfila