ZAVRŠIO SUNDANCE

Drama 'Like Crazy' proglašena najboljom

30.01.2011 u 11:45

Bionic
Reading

Ljubavna drama 'Like Crazy' i dokumentarac 'How to Die in Oregon' po mišljenju ocjenjivačkog suda najbolji su filmovi ovogodišnjeg Sundancea, najvećeg i najcjenjenijeg festivala nezavisnog filma u SAD-u

Film 'Like Crazy' u režiji Drakea Doremusa osvojio je nagradu žirija za najbolju dramu. Film govori o američkom studentu i britanskoj studentici koji se zaljube jedno u drugo, no prisiljeni su razdvojiti se, što je svojevrstan test za njihovu vezu. Specijalnu nagradu za glumačko ostvarenje u filmu dobila je i glavna glumica u filmu Felicity Jones. Redatelj Doremus je primajući nagradu izjavio kako je riječ o filmu koji govori o 'ljubavi što nikad ne umire i ostaje s nama do kraja života'.

O dokumentarnom filmu 'How to Die in Oregon' se tijekom održavanja Sundancea 2011. najviše pričalo, zbog njegove kontroverzne teme - asistiranom samoubojstvu žene u terminalnoj fazi neizlječive bolesti, koja umire pred filmskim kamerama.

Nagrada publike dodijeljena je drami 'Circumstance', priči o dvoje iranskih tinejdžera koji se zaljubljuju, no nemoguće im je ostvariti vezu zbog kulturoloških utjecaja. Film je režirala Maryam Keshavarz. Publika je nagradu za najbolji dokumentarac dodijelila filmu 'Buck', priči o dreseru životinja Bucku Brannamanu, čija je životna priča inspirirala scenariste filma 'Šaptač konjima'.

Prošlogodišnji pobjednici Filmskog festivala Sundance 'Winter's Bone' i 'Restrepo' ove su godine dobili nominacije za Oscara u nekim kategorijama.