U KINIMA: 'ZAMRAČENJE'

Dosadom protiv vanzemaljaca

22.04.2013 u 09:40

Bionic
Reading

Nezanimljivi likovi samo su jedan od problema suvišnog horora bez inovacije

Ako usporedimo 'Zamračenje' sa 'Svetim ratnikom' i 'Legijom', prijašnja dva uratka redatelja Scotta Stewarta, zaključit ćemo kako je ovo znatno bolje ostvarenje, ali još uvijek daleko od kvalitetnog filma. Promotivni materijali napominju sličnosti s 'Paranormalnim' i 'Zlom kobi' zbog istog producenta što začuđujuće nije daleko od istine. Svi filmovi sadrže 'nevidljivu', paranormalnu silu koja glavnim likovima zagorčava život bez izravnog nasilja. Problem je to što Stewart ne uspijeva u potpunosti zadržati osjećaj jeze tijekom cijeloga filma. Postoji mnogo razloga zašto je cjelokupni rezultat samo osrednji, zanemarivi horor, ali osnovni je vjerojatno Stewartov dosadni i često predvidljivi scenarij.


Priča 'Zamračenja' zapravo je tipična za moderni žanr strave i užasa, tj. horora, samo umjesto duhova ili demona imamo vanzemaljce, a Stewart se ne boji pružiti i 'očekivanu' ekspoziciju pred kraj filma koja sadrži traljavo napisana objašnjenja za tu opasnost. Možda bi često besmislena radnja bila podnošljiva uz zanimljive likove. Napisani kao tipična horor obitelj glavni likovi djeluju generično, bez upečatljivih karakteristika koje bi nas dodatno uvukle u film. Glumci koji ih tumače nisu loši, ali su podjednako nezanimljivi, bez traga karizme potrebne za kvalitetno gledateljsko iskustvo. Teško je mariti za takvu paletu predvidljivih karaktera i sukladno tome spomenuti osjećaj jeze jedva funkcionira, usprkos Stewartovu trudu stvaranja vizualno upečatljivih sekvenci. Potencijalno stravični trenuci često ispadaju predmetom podsmijeha, upravo zbog loše odabranih glumaca koji u spoju s priglupim situacijama djeluju kao sastav komedije. Iskusniji ljubitelji horora, ali i filmova vanzemaljskih tema teško će ostati zainteresirani ovim spojem klišeja bez ikakvih nastojanja inovacije.

'Zamračenje' nije filmska katastrofa, već suvišan film s minimalnim tragom kreativnosti. Nezanimljivi likovi i prilično 'ofucana' priča svakako nisu preporuka i ovo je još jedno razočaranje u nizu modernih holivudskih horor filmova.