U KINIMA: 'LEDENI UBOJICA'

Dosadna akcijska besmislica

25.03.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Posljednji u nizu akcijskih filmova Jasona Stathama nažalost ne uspijeva zabaviti

Što očekivati od filma koji se zove 'Ledeni ubojica' i reklamira se kao još jedna akcijska avantura Jasona Stathama? Kompleksnost sigurno ne, ali solidnu zabavu za ljubitelje žanra možda ipak da. Statham se publici dokazao filmovima  'Transporter' i 'Ubrzanje' i s pravom se od njegovih novih uradaka očekuje ista doza vrhunske akcije. 'Ledeni ubojica' remake je istoimenog filma s Charlesom Bronsonom, kojega pamtimo kao poprilično bezglavi uradak, pa ne treba čuditi slabost remakea.

U središtu radnje je plaćeni ubojica Arthur Bishop (Jason Statham) koji ima zadatak ubiti svog prijatelja i mentora Harrya (Donald Sutherland) jer je navodno izdao neke agente. Nakon izvršavanja zadatka, Arthur pod svoje okrilje uzima Harryeva sina Stevea (Ben Foster) i polako ga priprema za profesionalnog ubojicu.

'Ledeni ubojica' veliko je razočaranje, pogotovo za ljubitelje akcijskog žanra. Ozbiljnost i kompleksnije likove ionako  ne treba očekivati, ali problem je što film ne pruža ništa što bi kompenziralo taj nedostatak. Istina, neke su akcijske sekvence solidno izvedene, ali u odnosu na filmsku cjelinu beznačajne su, umjesto da su glavna odlika filma. Najveći dio čine dosadni dijalozi između Stathama i Fostera, a jedino Stathamov lik ima nekog šarma, dok je Fosterov lik samo velika iritacija koja gledatelja uopće ne zanima. Konkretnija akcija stiže tek pred kraj, dok prvu polovicu filma odlikuju nezanimljivi dijalozi popraćeni traljavim montažnim sekvencama Steveova treninga. Uistinu je sramotno vidjeti takve sekvence koje jedva pariraju osrednjim ubrzanim 'trening montažama' iz 80-ih. Još jedna mana jest nedostatak zanimljivog negativca ili uopće bilo kakvih solidnih sporednih likova pa je sve vrijeme posvećeno isključivo dosadnom dvojcu. Zbog toga ni akcijski raspleti ne pružaju neko zadovoljstvo. No ljubitelji brutalnog i krvavog mogli bi u njima naći zabavu jer se bezglavim nasiljem kompenzira nedostatak bilo kakvog drugog sadržaja i stila. Možda 'Ledeni ubojica' nastoji više biti pametni triler nego akcijski film, no rezultat tog pokušaja vrlo je slab.

Možda jedino ljubitelji Jasona Stathama neće biti do kraja razočarani jer je njegov šarm jedina pozitivna odlika filma, iako mu scenarij ne pruža previše prostora za razigravanje. Loš balans akcije i ostalih scena rezultira poprilično sporim i dosadnim filmom, a nezanimljivi likovi (uz dojam da se glumcima baš i ne da glumiti) još više umanjuju faktor zabave. Ovo možda nije najgori akcijski film u posljednje vrijeme, ali je svakako jedan od dosadnijih.