EU, NOVAC I KULTURA

Doris Pack: 'Kulturu treba odvojiti od politike'

28.06.2013 u 16:00

  • +3

Kulturni doručak s Doris Pack

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Bionic
Reading

Doris Pack, predsjednica Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta, danas je u Zagrebu održala 'kulturni doručak' s predstavnicima hrvatskih medija i kulture

U sklopu prvih Dana LUX filma, Predsjednica Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta Doris Pack sastala se danas u neformalnom ozračju s novinarima i kulturnjacima, na doručku u zagrebačkom KIC-u. Ravnateljica KIC-a Gabrijela Krmpotić Kos najavila je Doris Pack kao 'našu novu šeficu', a koja je potom s novinarima i predstavnicima hrvatske kulturne scene pričala o festivalu europskog filma, promociji europske filmske umjetnosti, ali i kulture u cjelini te mogućnostima koje se otvaraju otvaranjem vrata Unije.

Očekuje se da će ove godine biti odobreno 1,3 milijarde eura za različite kulturne programe EU - 55 posto te svote ići će u medije, a 30 posto u područja koja nisu izravno vezana za audiovizualnu proizvodnju (manifestacije, festivali, projekti...). Gotovo dvije trećine europskih filmova danas - uključujući i sve naslove na festivalu LUX - financirani su tim sredstvima, a bez njih, kako je objasnila gospođa Pack, 'oni ne bi ni postojali'.

Ulaskom u Europsku uniju, Hrvatska će zauzeti još povlašteniji položaj nego ga je do sada imala, kada je dodjela novca iz medijskih programa u pitanju, iako je i do danas, zajedno sa Srbijom i ostalim zemljama bivše Jugoslavije, imala posebno mjesto na listi prioriteta. Posebno kada su u pitanju kulturna razmjena, povezivanje i koprodukcijske aktivnosti.

Tijekom gotovo dvosatnog druženja, razgovor se dotakao i uvijek gorućeg hrvatskog problema stranačko-rođačko-nepotističkog odnosa prema novcu i kulturi, pri čemu je Doris Pack govorila o nužnosti depolitiziranja kulture, riječima:

'Kulturu treba odvojiti od politike. Užasno je to da stranačka politika određuje koji će se projekti financirati. To je potpuno nekulturno', dodavši kako se tu radi o 'pitanju političke zrelosti. Demokracija u Hrvatskoj baš i nije pretjerano stara. Kultura je iznad stranaka i treba je osloboditi politike.'

Nažalost, odgovor na pitanje kako nitko nije imao...