20. - 27. SRPNJA

Domaći filmovi koje ne treba propustiti u Puli

20.07.2013 u 08:36

Bionic
Reading

Od 20. do 27. srpnja održat će se Nacionalni program jubilarnog 60. festivala igranog filma u Puli. U nastavku saznajte ponešto o čak 14 filmova koji će se boriti za Zlatne arene i naklonost publike

U najbrojnijoj konkurenciji dosad moći ćemo pogledati čak 14 filmova, od urnebesnih i art komedija preko tragikomedija i filmova za djecu do trilera i intimnih drama.

'Majstori
subota, Arena, 21:30

Čast da otvori Nacionalni program 60. Pule dobila je komedija Dalibora Matanića 'Majstori'. Centralnu točku filma čini Keka (Areta Ćurković), ženski dio ljubavnog četverokuta. Oko nje se vrte, motaju i počesto smotaju, sve u cilju zavođenja, suprug Baja (Nikša Butijer), majstor Ilija (Goran Bogdan) i čudnovati ribar-galeb Lujo (Bojan Navojec). U prvoj Matanićevoj komediji nakon blagajnice željne mora, glume i Mate Gulin, Krešimir Mikić i drugi. Film je nastao u produkciji HRT-a.


'Svećenikova djeca
nedjelja, Arena u 21,30 sati

Film o kojemu svi već sve znamo i koji je već oborio rekorde gledanosti, u Puli će biti prikazan u nedjelju. U centru priče nastale pod redateljskom palicom Vinka Brešana je Don Fabijan (Krešimir Mikić) koji pokušava povećati natalitet otoka bušeći kondome. Uz Mikića, sjajnu ekipu čine Nikša Butijer, Dražen Kühn, Marija Škaričić, Jadranka Đokić, Tihana Lazović, Senka Bulić, Ana Maras, Lazar Ristovski, Goran Bogdan, Zdenko Botić, Filip Križan i drugi. Film je nastao u produkciji Interfilma i koprodukciji Zilion filma.


'Vis-a-Vis
nedjelja, Arena u 23,30 sati

Nakon 'Svećenikove djece', u Arenu stiže sasvim drukčiji film – komorna drama 'Vis-a-Vis' u kojoj je autor i redatelj Nevio Marasović okupio poker odličnih glumaca: Rakana Rushaidata, Janka Popovića Volarića, Krešimira Mikića i Dariju Lorenci. Rushaidat i Popović Volarić s Marasovićem potpisuju zanimljiv scenarij koji nas odvodi u svijet filma i filmaša, redatelja i glumaca, filmskih scenarija i privatnih života. I svega toga u zrcaljenju i preplitanju. Iako zvuči biografski, životne crte aktera bile su tek početni impulsi koji su odveli autore filma u zavodljiv svijet fikcije. Film je nastao u koprodukciji Antitalent Produkcije i Copycat produkcije


'Vis-a-Vis'
275464,275271,268875,247823'Zagonetni dječak'

ponedjeljak, Arena u 21,30 sati

Još jedan film koji je već odradio odličan posao u kinima, drugi film o najslavnijem junaku naše književnosti za djecu – Kušanovom, našem i vašem Koku. U avanturi čiju režiju potpisuje redatelj Dražen Žarković, Koko i prijatelji istražuju neobično ponašanje novog učenika. Glavne uloge tumače Antonio Parač, Karlo Maloča, Toma Budanko, Vanja Markovinović, Filip Ružić, Nina Mileta Kristian Bonačić. Film je nastao u produkciji Kinorame


'Visoka modna napetost'
utorak, Kino Valli u 19,00 sati; srijeda, INK u 10,00 sati

Alfa i omega 'Visoke modne napetosti' je Filip Šovagović koji potpisuje režiju, supotpisuje scenarij s Ivicom Đikićem te je producent filma. Riječ je o art komediji, melodrami, socijalnoj satiri i još koječemu, u kojoj stanovnici malog otočnog sela u Dalmaciji silno žele postati stanovnici mjesta. Kako titulu mjesta dobivaju sela sa sto i više stanovnika, a njih je 99, silno se trude pridobiti još jednog do dva stanovnika. Odluka pada na modnog kreatora i njegova dečka. Tu dolazi do komedije situacije, nerazumijevanja i ostaloga. U filmu glume Goran Navojec, Marija Škaričić, Bojan Navojec, Mijo Jurišić, Miran Kurspahić, Bojana Petrović, Jure Radnić i drugi.


'Simon Čudotvorac'
utorak, Arena u 21,30 sati

Drugi hrvatski 3D film nastao je u produkciji Joze Patljaka i njegova Alka Filma. Riječ je o crnoj komediji o čovjeku koji je uvjeren da može oživjeti umrlu majku svoje bivše djevojke i sadašnje ljubavi Mine. Dok Simon i prijatelj prolaze kroz brojne peripetije s tijelom umrle majke, Mina razotkriva mračne tajne u obitelji. Redatelj Petar Orešković u svom debitantskom dugometražnom filmu okupio je vrlo zanimljivu glumačku ekipu predvođenu Svenom Jakirom, Jadrankom Đokić Deanom Krivačićem.


'Oproštaj'
srijeda, Kino Valli u 19,00 sati; četvrtak, INK u 10,00 sati

U centru filma redatelja i scenarista Dana Okija je mlada aktivistica Nina. Kad joj momak Srđan ode raditi u Njemačku, Nina ostaje sama sa slijepom majkom. U Nininu priču upliće se i njena liječnica koja je u tajnoj lezbijskoj vezi s Nininom prijateljicom. U filmu produkcijske kuće Udruga Kazimir glume Andrea Dea Mladinić, Nikša Arčanin, Bruna Bebić, Danijela Vuković, Elena Orlić, Linda Vladislavić, Leon Lučev, DanijelRafaelić, Damir Duplančić Cunko i Ivan Perić.


'Obrana i zaštita'
srijeda, Arena u 21,30 sati

Dugometražni igrani prvijenac Bobe Jelčića svjetsku premijeru doživio je na velikom Berlinaleu, gdje je privukao znatnu pažnju, dok se regiji premijerno predstavlja u Puli. Osim tih dvaju festivala, 'Obrana i zaštita' pozvana je na brojne druge, a bit će i jedini hrvatski film u Natjecateljskom programu Sarajevo Film Festivala. Radnja filma se odvija u Mostaru, a prati jedan dan u životu Slavka (Bogdan Diklić) koji se lomi hoće li otići na sprovod dugogodišnjeg prijatelja Đulage. Problem leži u činjenici da je Slavko Hrvat i katolik, a Đulaga Bošnjak i musliman – što su kategorije preko kojih se u Slavkovom svijetu ne prelazi tako lako. U filmu o podjelama u gradu koji živi podijeljeno, uz Diklića glume Nada Đurevska, Ivana Roščić, Rakan Rushaidat, Vinko Kraljević, Sergej Trifunović i drugi. Za film su zaslužne produkcijska kuća Spiritus Movens, koprodukcijska kuća HRT i Produkcija Kadar

'Nije sve u lovi'
srijeda, Arena u 23,15 sati

U centru trilera čiju režiju potpisuje Dario Pleić, koji s Brankom Ružićem supotpisuje i scenarij, nalazi se ljubavni par u novčanim problemima, koji postaje ljubavni trokut s brojnim drugim problemima. Robi se zadužio kod kamatara, a slamka spasa možda se krije u pozajmici novog prijatelja Robija i Ines, imućnog bankara Marka. Ljubavni trokut čine Sara Stanić, Marko Cindrić i Nikša Butijer, a pridružuju im se LeonaParaminski, Doris Šarić Kukuljica, Trpimir Jurkić i Živko Anočić. Produkcijska kuća zaslužna za 'Nije sve u lovi' je Interfilm.


'Projekcije'
četvrtak, Kino Valli u 19,00 sati; petak, INK u 10,00 sati

Film Zrinka Ogreste nastao je prema scenariju Lade Kaštelan. Riječ je o nekonvencionalnoj filmskoj priči koja se zadržava u jednom prostoru i teče u neprekinutom vremenu i neprekinutoj radnji (Aristotel bi bio zadovoljan). U fokusu priče je psihoterapijska seansa na završnoj godini edukacije iz grupne psihoterapije. Glumačku postavu filma čine Jelena Miholjević, Bojan Navojec, Ksenija Pajić, Ksenija Marinković, Luka Petrušić, Doris Šarić Kukuljica, Jasna Bilušić, Polona Juh i Vladimir Jurc. I iza ovog filma produkcijski stoji Interfilm.


'Projekcije'

'Hitac'
četvrtak, Arena u 21,30 sati

Nakon psihoterapije slijedi film mučne teme, koji omataju duhovi mračne prošlosti uzrokovane naslovnim hicem. Istraga oko slučajnog hitca ispreplest će sudbine dviju žena – inspektorice Anite i Petre kojoj život komplicira skrb oko majke alkoholičarke. Na velikim prekretnicama, svaka u svome svijetu i jednako prepuštene same sebi, ove će dvije žene, korak po korak, tijekom istrage postati bliske. Režiju i scenarij Kinoraminog filma potpisuje Robert Orhel, a glume Ecija Ojdanić, Iva Babić, Milan Pleština, Milan Štrljić, Barbara Nola, Enes Vejzović, Mia Biondić i drugi. Film je trenutno u montaži.


'Kratki spojevi'
Omnibus: Rođendan, Bomba, Podstanar
petak, Kino Valli u 19,00 sati; subota, INK u 10,00 sati

Omnibus 'Kratki spojevi', koji će po želji autora biti izveden izvan konkurencije, sastoji se od triju filmova: 'Rođendan' – Hane Jušić i Sonje Tarokić, 'Bomba' – Darija Juričana i 'Podstanar' – Andrije Mardešića. Matea je dvanaestogodišnja grintavica koja želi da joj kućna proslava rođendana bude ključna prekretnica prema popularnosti u školi. Nera je djevojka na životnom raskršću kojoj bi incident ispred shopping centra mogao dati novu perspektivu na stvari. Miran je novopečeni muž, zet i uskoro otac koji jednostavno pokušava svoje stvari prenijeti u svoj novi stan, uz pomoć susjeda čiji životi počinju zagorčavati njegov vlastiti. Tri priče, jednako toliko susjeda u raspadu sistema i sve to jedne večeri. Uloge tumače Marija Piliškić, Daria Lorenci, Mia Biondić, Karla Brbić, Rakan Rushaidat, Marko Cindrić, Ivan Glowatzky, Andrea Rogan, Hana Mahmuljin, Nina Mileta, Manuele Bajan, Branka Cvitković, Matej Pek, Tin Takač, Bojan Navojec, Damir Šaban, Filip Radoš, Ozren Grabarić Boris Miholjević


'Kauboji'
petak, Arena u 21,30 sati

Fenomen hrvatskih kazališnih dasaka, Exitova predstava 'Kauboji' premijerno će zaživjeti na filmskom platnu pretposljednjeg dana Pule. U filmu i predstavi šest muškaraca, jedna žena (i njezin brat) okupljaju se s jednim ciljem – napraviti predstavu, a za dramaturški predložak odabiru vestern. Jašući na stereotipima žanra o borbi dobra i zla, razvijaju svoje životne priče neminovno utječući i mijenjajući jedni druge. Režije filma primio se Tomislav Mršić, a glumačku ekipu čine glumci iz predstave: Saša Anočić (ujedno režiser kazališne verzije), Živko Anočić, Matija Antolić, Hrvoje Barišić, Kruno Klabučar, Ivana Rushaidat, Rakan Rushaidat i Radovan Ruždjak. Za glazbu su zaduženi Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle. Film je nastao u produkciji Kabineta i koprodukciji HRT-a.


'Šuti'
petak, Arena u 23,15 sati

Film Lukasa Nole otvara pokušaj samoubojstva glavne junakinje Bebe koji odmata njenu životnu priču. Kap koja prelijeva Bebinu čašu gorčine i razočaranja jest saznanje da njezin suprug zlostavlja sedmogodišnju kćer. Do te završne kapi dovodi niz nelijepih trenutaka pokrenutih smrću majke u Bebinom djetinjstvu. U filmu glume Tihana Lazović, Živko Anočić, Lana Barić, Milan Pleština, Ksenija Pajić, Ksenija Marinković, Bojan Navojec, Enes Vejzović i Ivo Gregurević. Film je nastao u produkciji Kinorame i HRT-a.