ASTROPROFIL

Djevica - oprezna, proračunata i štedljiva

30.08.2016 u 22:18

Bionic
Reading

Djevica najavljuje dolazak jeseni, određene zrelosti i praktičnosti. Njezino vrijeme je vrijeme ubiranja plodova pa nije ni čudo da je mnogi poistovjećuju sa samokontrolom, oprezom i čednošću

Vlada: od 22. kolovoza do 22. rujna (datumi mogu varirati od godine do godine).
Element: zemlja.
Kvaliteta: promjenjiva.
Vladar: Merkur.
Srodna kuća: šesta.
Suprotan znak: Ribe.
Dan u tjednu: srijeda.
Dio tijela: želudac.
Životinje: pas, pile, vjeverica, dabar, kornjača, mrav.
Biljke: neven, tratinčica, ljiljan, djetelina, pšenica, krumpir, koraba, lavanda.
Metali: aluminij, nikal, živa.
Kristali: sardoniks, ahat, plavi safir, plavi topaz, peridot.
Boje: bijela, siva, bež, svijetlonarančasta, zelena.
Zemlje: Hrvatska, Švicarska, Grčka, Turska, Armenija, Brazil, Urugvaj, Venezuela.
Gradovi: Zagreb, Atena, Pariz, Lyon, Toulouse, Heidelberg, Boston.


Djevica je znak zemljanog elementa i promjenjive kvalitete kojim vlada Merkur. Vladavina ovog znaka počinje 22. ili 23. kolovoza kad Sunce dosegne točku od 150 lučnih stupnjeva, a završava kad se ono nađe na 180 stupnjeva ekliptike, odnosno na jesenski ekvinocij. U vremenskom se pogledu vladavina Djevice poklapa s trećim mjesecom astronomskog ljeta.

Promjenjivi su znakovi oni koji vladaju u posljednjoj trećini godišnjih doba jer se s njihovim svršetkom mijenjaju godišnja doba i klimatski uvjeti. Uz Djevicu, promjenjivi su znakovi Blizanci, Strijelac i Ribe – posljednji znakovi proljeća, jeseni i zime.

Planet Merkur vladar je i Djevice i Blizanaca, no dok su kod blizanačkog Merkura izražene površna radoznalost, zaigranost i prevrtljivost, kod Djevice je Merkur zreliji - prizemniji, praktičniji i postojaniji.

Vrijeme Djevičine vladavine pada u doba jesenskih radova, kad se ubiru plodovi i važu prinosi. U skladu s time, njezin grafički simbol nalikuje na djevojku s klasom žita. Ovaj je simbol usko povezan s razdobljem godine u kojemu se obavlja žetva, a plodovi pohranjuju na sigurno mjesto, da bi poslužili kao hrana tijekom jeseni i zime.

Istovremeno, Djevičin simbol podsjeća na ženu s prekriženim nogama koje ističu njezinu suzdržanost, oprez i čednost. Te se značajke tiču njezina pristupa međuljudskim odnosima, osobito intimnim, ali i općeg stava prema životu.

Psihičke osobine tipičnih pripadnika znaka Djevice podudaraju se s vrlinama koje se traže u vrijeme žetve i pohrane plodova: marljivost, brižnost, temeljitost, urednost i štedljivost. Srodna obilježja krase i Djevice koje se bave modernim uredskim i industrijskim zanimanjima.

U skladu s navedenim osobinama, pripadnici ovog znaka ne dopuštaju da se išta rasipa i uzalud troši te zahtijevaju da se sve vrijedno mora sačuvati i spremiti za crne dane. Kod nižeg tipa Djevice glavne su mentalne odlike iskvarene: on nije štedljiv, temeljit i oprezan, nego škrt, sitničav i zatvoren.