OBILJEŽAVANJE 60. OBLJETNICE FESTIVALA

Cinemaniac predstavlja izložbu 'Misliti film' u Puli

18.07.2013 u 15:06

Bionic
Reading

Projekt Cinemaniac kao popratni program Festivala igranog filma u Puli realizira se od 2002. godine. Predstavlja dugoročnu istraživačku platformu koja propituje veze filma, pokretnih slika i suvremene umjetnosti, a realizira se u formatu izložbe

Izložba Misliti film', kojom Cinemaniac obilježava 60. obljetnicu Festivala igranog filma u Puli, okuplja sedam međunarodnih i hrvatskih umjetnika i umjetnica koji u svom radu propituju film kao sustav reprezentacije, 'tehnologiju društva', kompleksan sistem produkcije i reprodukcije pokretnih slika, predstavljajući kontekstualan okvir za radove koji formiraju specifičan odnos prema ideji filma kao mjesta u kojem se reflektiraju aspekti društva, ideologije, kulture.

Radovi na izložbi predstavljaju prostore konstrukcije i istraživanja poetike i estetike filma, kina, kinematografije ili filmske slike, ukazuju na to kako su filmski način mišljenja, iskustvo gledanja filmova, filmski jezik, povijest, teorija filma oblikovali umjetničke prakse i pogled na svijet, dok su umjetnici izgradili specifičan izraz putem kojeg progovaraju kritička refleksija, uznemirenost ili analiza konteksta. Svojim radovima umjetnici vidljivim čine ono nevidljivo, skriveno, podsjećaju nas na artificijelan, konstruirani karakter medija. To su radovi koji na različite načine pretvaraju jezik, umjetnička sredstva, postupke te filmski arhiv u svoj središnji sadržaj. Bez obzira na oblik u kojem se realiziraju: film, video ili fotografija, ovi radovi predstavljaju različite kinematičke eksperimente kojima umjetnici – misle film. Izložba pristupa ideji filma kao kompleksnom i razvijenom sustavu reprezentacije, filmskim kodovima i konvencijama što oblikuju dominantan poredak, a film je shvaćen kao 'tehnologija društva', spoj materijalnog i konceptualnog aparata, ideologije i tehnologije filma te kinematografije kao društvene institucije.