TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Četiri pilota: Nešto se dobro zbiva u igranom programu HRT-a

17.09.2016 u 15:32

Bionic
Reading

HTV nam je ovaj tjedan, od utorka do petka oko 18.30, prikazao četiri pilot-epizode za četiri različite serije koje bi se mogle prikazivati u programu javne televizije. Iako među tim pilotima ima dobrih, boljih i najboljih, prema pilotima zaključujem da nijedna serija ne bi bila sramota u domaćem dramskom programu i osobno glasam za to da ih prikažu SVE

Nešto se ipak događa - ili se sprema dogoditi - u domaćem igranom programu javne televizije. Za razliku od komercijalaca, koji drve po sapunjarama kao da se baš ni na čemu drugome ne da zaraditi, HTV nas je prije službenog početka jesenske sheme odlučio ugodno iznenaditi prikazivanjem čak ČETIRI pilota za domaće igrane serije. Od utorka do petka u terminu prije središnjeg Dnevnika imali smo priliku pogledati 'pokazne' epizode serija 'Areta', 'Ko te šiša', 'Papar i sol' te 'U čemu je kvaka'. Zadnje dvije - posebice 'Papar i sol' - kvalitetom odskaču od prikazanog, ali ugodno je iznenađenje to da nijedan prikazani pilot ne djeluje kao ono zbog čega su gledatelji počeli zazirati od domaćih serija i filmova. Sva četiri prikazana pilota sasvim su okej - neki dobri, neki bolji, neki najbolji, ali nijedan nije 'još jedna domaća katastrofa'.

Evo, primjerice, pilot za seriju 'Ko te šiša' - pilot koji me najmanje impresionirao - prilično je formulaična, da ne kažem šprancerska komedija iz rubrike 'purgerske zgode i nezgode', u kojoj se jedan frizeraj zbog lakše udaje vlasničine mlađe kćeri pretvara u unisex frizeraj, a vlasnik brijačnice u susjedstvu zbog toga prošvika jer se boji da će mu ambiciozna frizerka preoteti ionako mršavu klijentelu. Priča zvuči kao nešto što smo već čuli i vidjeli - iako nisam sigurna da jesmo baš to - no iako je riječ o nečemu što bi se moglo nazvati 'još jednom' domaćom humorističnom serijom, riječ je o 'još jednoj' domaćoj humorističnoj seriji koja cilja ipak prema gornjem domu tog domaćeg mainstreama, a ne prema onome nad čime svi kolutamo očima (dakle, više prema rangu 'Odmori se, zaslužio si' negoli prema 'Glasu naroda'). Iako, da moram izabrati jedan ili dva od prikazana četiri pilota, ovo ne bi bio jedan od njih, ne bi me osobito uvrijedilo i razljutilo da HTV odluči prikazati I OVU cijelu seriju. Uz pravi termin i pravu ciljanu publiku, sigurno bi bila uspješna. Naše mame i bake bi bile zadovoljne.

Slično mišljenje imam i o 'Areti', pilotu o mladoj ženi koja vodi suvenirnicu i pokušava pribaviti novac za najam, dok je njezina obitelj mnogo više zabrinuta za njezinu budućnost u smislu partnera, stana, stalnog zaposlenja i sličnih 'trica'. Premda nešto razigraniji i očito namijenjen nešto mlađoj publici nego frizerska poskočica iz prethodnog odlomka, i 'Areta' je pomalo predvidljiva te djeluje kao nešto što smo već negdje vidjeli u nekom obliku, a ima još jedan nedostatak - iz pilota nije baš tako jasan i prepoznatljiv identitet serije kao što je to slučaj s ostala tri pilota. Svejedno, uz simpatične glumce i priču odgledala sam pilot bez neke velike gnjavaže pa pretpostavljam da ni ovo ne bi bila nikakva katastrofa.


Pilot za seriju 'U čemu je kvaka' već je na osjetno većoj razini. Humoristični pilot o neobičnoj obitelji unuka, nepokretnog djeda, momka koji se brine za tog djeda i njegove sestre prilično je originalna priča s bandom kumica s placa, sitnim muljažama s prodajom jabuka, tečajevima zavođenja, akumulatorima koji izazivaju ekološku katastrofu i suicidalnom klaunu - koja je još pritom ispresijecana povećim brojem filmskih i stripovskih referenci, a pokazuje i sklonost k neobičnom, bizarnom humoru koji možda nije za svakoga, ali je mene uspio nekoliko puta naglas nasmijati, što je rijetkost i u domaćoj i u stranoj produkciji. 'U čemu je kvaka' mogla bi biti dobra serija ako bi održala kvalitetu pilota i bilo bi mi iznimno drago kada bi je HTV odlučio nastaviti emitirati.

No zlatnu medalju između ova četiri pilota bez ikakve sumnje osvaja pilot za seriju 'Papar i sol', iznimno originalno postavljenu priču o jednom kuharskom tečaju i njegovim polaznicima, koja - barem sudeći po pilotu - čak i nije 'čista' humoristična serija nego više naginje hibridnom žanru dramedije, uz duhovite situacije prikazujući i one vrlo realno životne. Ovaj obiteljski projekt (režira ga Danilo Šerbedžija, a u njemu glume sestra mu Lucija i otac Rade) prepun je izvrsnih glumačkih izvedbi, među kojima bih posebno izdvojila Živka Anočića, koji možda i ovdje glumi sličnu vrstu čudaka kao i u 'Kaubojima', ali je u tome jedinstven i nezaboravan - a sjajno je i režiran, s konciznim i pametnim flashbackovima u kojima se objašnjava predpriča svakog od polaznika. Ako HTV mora odabrati samo jedan od četiri prikazana pilota, a to ne bude ovaj, nekome ozbiljno fali pol dasaka u glavi jer iako, rekoh, nijedan od prikazanih pilota nije loš, ovaj je jedini koji bi, po mojem skromnom mišljenju, dobro prošao i na puno većim te konurentnijim TV tržištima.

Sve u svemu, nešto se dobro zbiva u igranom programu javne televizije i ova četiri pilota nagovještaj je da se netko na Prisavlju probudio iz više desetljeća dugog zimskog sna, shvativši da živimo u vremenima kada su očekivanja od igrane TV produkcija viša, jača, bolja te da ne mora sve biti jeftinije, masovnije, nezahtjevnije. Dva od prikazana četiri pilota vidljivo su bolja od druga dva, ali ponavljam - nijedan nije loš i ne bi bilo šteta sve da ih HTV odluči prikazati sva četiri. Uz prave termine i pravu najavu prikazivanja (te, naravno, uz održavanje ili povećavanje kvalitete pilota), sva četiri bi se dobro plasirala, možda čak i ostala zapamćena među publikom.

Problem je jedino što ne znamo kako HTV misli odlučiti koji će od tih pilota nastaviti prikazivati. HTV-ovoj sam službi za komunikacije bila uputila upit o tome, ali iako mi je ta služba ljubazno poslala sve informacije o pilotima, rekli su mi da odgovor o daljnjoj sudbini pilota čekaju od nadležnih službi koje o tome odlučuju. Do trenutka pisanja ovoga članka nisam dobila nikakav odgovor na pitanje o tome kako i na temelju čega misle odlučiti koje će se serije nastaviti prikazivati i zato bih cijeloj ovoj pozitivnoj priči s pilotima dodala jedan vrlo ozbiljan prigovor o nedovoljnoj transparentnosti procesa. Zašto ne mogu saznati kako će odlučiti o tome što će biti s pilotima? Zar je to neka tajna? Moram li se kretati u nekim posebnim krugovima da bih to znala? Zašto? Nije li to javna televizija, televizija koju i ja financiram? Nemaju li gledatelji pravo znati kako se donose takve odluke?

Dok čekamo odgovor na to pitanje, preostaje mi samo da se nadam kako odluka o daljnjem prikazivanju neće biti utemeljena samo na pukim podacima o gledanosti jer piloti nisu bili prikazani ni u dovoljno atraktivnom terminu niti ih se dovoljno najavljivalo da bi se išta moglo znati na temelju tih brojki. Nadam se također da neće odlučiti ni ono 'na što su gledatelji najviše navikli' jer od takvih kriterija nikada napretka ni inovacije. Najviše od svega se nadam da će ovakvih priča s pilotima biti još, ali da ćemo tom prilikom znati kako se i na temelju čega odlučuje o njihovoj daljnjoj sudbini. A do tada - glasam za 'Papar i sol' i 'U čemu je kvaka'. No neću biti uvrijeđena ni ako nastave prikazivati sva četiri.