ZAGREB, 29. SVIBNJA DO 3. LIPNJA

Čak 17 domaćih filmova na ovogodišnjem Animafestu

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 24.04.2012 13:01
  • Objavljeno 24.04.2012 u 11:52
Zašto slonovi Marko Meštrović

Zašto slonovi Marko Meštrović

Izvor: Promo fotografije / Autor: Animafest

U programu ovogodišnjeg Animafesta posvećenog najboljim, najzanimljivijim i najvažnijim kratkometražnim animiranim filmovima nastalim u posljednje dvije godine, 17 je filmova domaćih autora, od kojih šest u natjecateljskim programima
Animafest

Animafest

Izvor: Promo fotografije / Autor: Animafest

U natjecateljskim programima i panoramama Svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb, koji će se održati od 29. svibnja do 3. lipnja u kinima Europa, Tuškanac i Movieplex, prikazat će se sveukupno 171 film, što je broj koji vjernim gledateljima jamči uvid u najbolje animirane radove nastale u posljednje dvije godine te u nove animacijske tehnike i izričaje. Vidjet ćemo radove nekih od najuzbudljivijih novih autora i autorica i doznati što su nam novo pripremili poznati, pa i kultni autori čiji su radovi bili redovni 'gosti' nekih od brojnih festivalskih programa tijekom 40 godina postojanja Animafesta.

Iznimno je zadovoljstvo među svjetskom animacijskom elitom vidjeti čak sedamnaest filmova domaće proizvodnje. U Velikom natjecanju među 32 naslova nalaze se hrvatski filmovi 'Cvijet bitke' Simona Bogojevića Naratha i 'Zašto slonovi?' Marka Meštrovića.

Posljednji rad Simona Bogojevića Naratha iz 2011. još jednom potvrđuje autora kao jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika srednje generacije. 'Cvijet bitke' prošle je godine proglašen najboljim animiranim filmom na Danima hrvatskog filma, na ljubljanskoj je Animateci dobio posebno priznanje žirija i nagradu za najbolji autorski film Festivala hrvatskog animiranog filma. Prikaz je to maglovitog podzemnog svijeta arkadijskog ugođaja u kojem obitavaju neobični likovi.

Zašto slonovi?' Marka Meštrovića nastao je kombinacijom 2D i 3D animacije, a dok ubire nagrade (diploma za najbolju animaciju na 3. Festivalu hrvatskog animiranog filma) pita se 'imamo li odgovore na važna pitanja'.

Alen Vuković jedini je domaći predstavnik u programu namjenskih filmova u kojem će se prikazati njegov trailer za dugometražni film 'Koko i duhovi' nagrađen za najbolji namjenski film na upravo završenim Danima hrvatskog filma.

Čak su dva rada domaće iznimno plodne animatorice i ilustratorice Ivane Guljašević u natjecateljskom programu dječjih filmova: 'Bu-Tuov bubanj', film o razlici među generacijama, međusobnom razumijevanju i poštovanju namijenjen djeci od sedam do 10 godina, ujedno i friški dobitnik Zlatne uljanice za film koji najbolje promiče etičke vrijednosti na Danima hrvatskog filma, te 'Potraga', ekološka priča o životinjama koje su iz zagađenog grada krenule u potragu za boljim i čišćim domom. Film je namijenjen djeci od četiri do sedam godina. Među 33 filma iz konkurencije nalazi se i rad studentice zagrebačke Akademije Mie Murat 'Park'.

U 26 filmova Velike panorame nalazi se i 'Nova hipi budućnost' Dalibora Barića, mladog multimedijalnog umjetnika, strip-autora i ljubitelja tehnike kolaža, kojom je napravljen i ovaj film nadrealističko-psihodelične atmosfere u duhu Aldousa Huxleyja. U Studentskoj panorami bit će prikazan film 'Lisica' mlade autorice Petre Zlonoge koja zaokuplja pažnju i gledatelja i članova žirija gotovo pa svakim svojim novim radom: njezin 'Gregor' proglašen je najboljim studentskim filmom na 2. FHAF-u, a 'Daniil Ivanović, slobodan si' na ovogodišnjem 3. FHAF-u dobio je nagradu za najbolji originalni scenarij.

U Hrvatskoj panorami, programu koji će gledateljima Animafesta dati širi uvid u domaću animiranu produkciju, prikazat će se devet naslova autora uglavnom mlađe i srednje generacije u izboru umjetničkog ravnatelja Animafesta Danijela Šuljića. Većina filmova česti su gosti na međunarodnim filmskim festivalima na kojima su nerijetko bili i nagrađivani.

Animafest

Animafest

Izvor: Promo fotografije / Autor: Animafest

'Dove sei, amor mio'

Dove sei, amor mio' Veljka Popovića prikazan je na pedesetak festivala, osvojio je pet priznanja među kojima i posebnu plaketu Sarajevskog filmskog festivala; 'Otac' grupe autora u svibnju ove godine bit će prikazan na festivalu u Annecyju, a u Hrvatskoj je već osvojio posebno priznanje Festivala hrvatskog animiranog filma i Oktavijan za najbolji animirani film na Danima hrvatskog filma; 'Ja već znam što čujem' Darka Masneca dobitnik je Grand prixa i nagrade za najbolji studentski film na ovogodišnjem FHAF-u; 'Ornament duše' Irene Jukić-Pranjić gostovao je na više od desetak međunarodnih festivala; 'U lancima' Danijela Šuljića proglašen je najboljim autorskim filmom na 2. FHAF-u, a prikazan je i u programu Short Film Corner 64. filmskog festivala u Cannesu.

Uz navedene naslove prikazat će se i 'We used to call it: Moon' istaknutog nagrađivanog multimedijalnog umjetnika Marka Tadića, zatim 'Mačka' Gorana Stojnića, koji će nakon Animafesta otputovati ravno na festival u Annecy, gdje će biti prikazan u natjecateljskom programu, te 'Sotonin sin' talentiranog studenta zagrebačke Akademije Marka Dješke

Uz navedene filmove domaće proizvodnje u programu se našao i jedan norveški film koji su radile dvije domaće autorice: Ivana Bošnjak i Lea Vidaković. 'Prekrižene haringe' prikazat će se u Studentskoj konkurenciji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi