DILLINGER ESCAPE PLAN

Brutalna i surova snaga američkog metala

04.10.2013 u 09:57

Bionic
Reading

U subotu navečer u Tvornici kulture nastupa trenutno jedan od najhvaljenijih američkih metal bendova nove generacije - Dillinger Escape Plan. Njihova sirova energija post-hard corea ili mathcora malo koga ostavlja ravnodušnim jer su njihovi nastupi eksplozija sirove energije u sinergiji s publikom

Zagreb se našao na njihovoj aktualnoj turneji na odličnom drugom mjestu jer sudeći po nastupima, količini znoja, energije i potrošenih glasnica te autodestruktivnih napada frontmena Grega Puciata, s reputacijom jednog od najzanimljivijih frontmena nove generacije, teško je za vjerovati da će izdržati do kraja aktualne turneje tijekom koje će u mjesec dana održati preko 30 koncerata. Hrabro, ludo i gotovo nemoguće. Britanci će ih doživjeti tek početkom studenoga, a dotada 'ko živ, 'ko mrtav.


Dillinger Escape Plan na sceni su prisutni od 1997. i do danas su objavili pet studijskih albuma ('Calculating Infinity' – 1999, 'Miss Machine' – 2004, 'Ire Works' – 2007, 'Option Paralysis' – 2010) od kojih peti, 'One of us is the killer', objavljen za diskografsku kuću Sumerian Records iz Washingtona (Body Count) u svibnju ove godine, promoviraju na aktualnoj europskoj turneji. Koliko god su na sceni punih šesnaest godina, toliko je njihov put bio težak, trnovit, ali sve bliži samom vrhu na koji se trenutno penju. Krajem prošle godine dijelili su pozornicu s grupama kao što su Killswitch Engage i As I Lay Dying, dok su recenzije aktualnog albuma uglavnom samo pozitivne.


Dillinger Escape Plan je u osnovi mathcore bend rođen u gradiću Morris Plains u državi New Yersey koji je ime stvorio na temelju zločinačke prošlosti Johna Dillingera, poznatog pljačkaša banaka 20-ih i 30-ih godina prošlog stoljeća. Grupu trenutno čine čelni čovjek benda Ben Weinman (gitara, programiranje, prateći vokali, klavijature), frontmen Greg Puciato, Liam Wilson na basu, James Love na ritam gitari i Billy Rymer na bubnjevima. Njihova mješavina heavy metala, mathcorea, deathcorea i elektronike dovela ih je do samog vrha nove američke metal scene, u čemu im je uvelike pomogao i najnoviji album 'One of us is the killer' na kojem su se ipak odlučili dodvoriti mainstream publici ublaživši na momente svoju kaotičnu energiju.


Točno definirati stil glazbe koji sviraju Dillingeri je nemoguće. U virtuozno odsvirane pjesme često je ubačena cijela paleta stilova od eksperimentalnog metala preko art rocka do raznih fuzioniranih jazz podstilova. Među fanove banda ubrajaju se gotovo svi velikani rock scene današnjice, od Toola do Mikea Pattona i Metallice, pa je ovo idealna prilika da se i domaća publika uvjeri tko je bend o kojem svi pričaju. Dillinger Escape plan u svojoj karijeri nikada nisu nastupali u našim krajevima, odnosno spuštali se bliže od Beča ili Budimpešte, a i ovaj koncert bit će ekskluzivan za cijeli teritorij ex-Yu jer nakon Rumunjske i Hrvatske bend nastavlja turneju po ostatku Europe.


Ukratko, u subotu, 5. listopada, Veliki pogon Tvornice kulture uzdrmat će jedan od najznačajnijih bendova američke post-hard core scene posljednjih 15-ak godina, kultni Dillinger Escape PlanRame uz rame s njima nastupit će dvije predgrupe koje također imaju velik broj poklonika u ovdašnjim underground krugovima – britanski Maybeshewill i australski Circles. Uza sve nabrojano i s obzirom na tek započetu turneju, Dillinger Escape Plan uskoro će puniti novinske stupce i plijeniti pažnju glazbenih portala zbog nastupa o kojima će se još puno pričati.