FESTIVAL DOKUMENTARNOG FILMA

Borat, Valentino i Patti Smith na ZagrebDoxu

23.01.2009 u 15:00

Bionic
Reading

Za točno mjesec dana počinje 5. ZagrebDox, najveći međunarodni festival dokumentarnog filma u regiji. Od 23. veljače do 1. ožujka imat ćete prilike vidjeti čak 120 najzanimljivijih novih dokumentaraca sa svih strana svijeta, u šest programa te pet retrospektiva

Veljača je mjesec mačjeg udvaranja i dokumentarnog filma. O mačkama sve znate, ali zato na području dokumentaraca Zagreb i ove godine skriva mnoge tajne i ugodna iznenađenja. Od 23. veljače do 1. ožujka tako će naš glavni grad peti put postati svjetsko središte dokumentarnog filma.

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu, kojega je organizator produkcijska kuća Factum, među svom silom hitova imat ćete priliku pogledati biografsku priču 'Valentino' o jednom od najpoznatijih svjetskih modnih dizajnera, zatim intrigantni 'Solo' o čovjeku koji je prvi pokušao kajakom preploviti Tasmanijsko more od Australije do Novog Zelanda te film 'Burma VJ' koji je apsolutni pobjednik najvećeg svjetskog dokumentarističkog festivala IDFA. Najnagrađivaniji film u programu, 'Alone in Four Walls', priča je o štićenicima ruskog dječjeg doma, a priča o jednom češkom autsajderu, 'Rene', dobitnik je nagrade Europske filmske akademije.

Da se ne bi pomislilo da se dokumentarci bave samo mračnim temama, ZagrebDox ove godine bit će obogaćen novim programom, Happy Dox, u kojemu će mjesto naći isključivo filmovi sa sretnim završetkom. Tu ćemo imati prilike vidjeti 'Carmen Meets Borat', film o stanovnicima sela u kojem je Borat snimao film, a koji kreću u potragu za obeštećenjem zbog nanesenih im uvreda, 'Where in the World is Osama Bin Laden' i film bez posebne najave, kojemu ime sve govori: 'A complete history of my sexual failures' (Cjelovita povijest seksualnih promašaja).

U programu Glazbeni globus ZagrebDox će, među ostalim, ugostiti legendarnu pjevačicu Patti Smith u 'Patti Smith - Dream of Life', zatim filmove 'Part of the weekend that never dies', 'I bring what I love', 'The Man Who Sings' te donijeti dio atmosfere s poznatog festivala Roskilde.

Kontroverzni Dox
ponovno će zaintrigirati svoju vjernu publiku, a poneka kontroverza skriva se i u retrospektivnom dijelu – suvremeni izraelski dokumentarac i retrospektiva Bijesa Prvog, 'Kiro Prosviro'. A to je tek dio ovogodišnjeg ZagrebDoxa.