U KINIMA: 'OBRAČUN LEGENDI'

Boks u sjeni solidne obiteljske komedije

13.01.2014 u 09:00

Bionic
Reading

Iznenađujuće zabavna i vedra obiteljska komedija

Sylvester Stallone i Robert De Niro kao suparnici u boksačkom filmu izmamili bi uzdahe oduševljenja u prošlom stoljeću kinematografije, ali danas je to isključivo primamljiva ideja nostalgičarima ili ljubiteljima žanra. Usprkos manjku interesa moderne publike, snimljen je 'Obračun legendi', stranim kritičarima nova meta za pljuvanje, ali zapravo solidna obiteljska komedija koja ne nastoji biti nešto što nije.

Lako je razumjeti zašto iskusnija publika i kritičari ne vole 'Obračun legendi'. Predvidljiva, formulom krojena priča, nepotrebno, gotovo dvosatno trajanje te neinspirativna režija i vizualni pristup svakako su mane koje treba napomenuti, ali činjenica je da ovaj uradak jednostavno funkcionira kao zabavna i ležerna obiteljska komedija. Razlog su sjajni glavni i sporedni glumci koji uvjerljivo prenose dinamičan, humorom ispunjen dijalog. Možda svi likovi nisu pretjerano zanimljivi ili su stereotipi žanra, ali kada nas kontinuirano uspijevaju nasmijati, onda je teško prigovarati. Zapravo možemo povući paralelu s brojnim 'vedrim' klasičnim komedijama koje se redovno prikazuju tijekom blagdana jer su ciljevi i rezultati isti - raspoložiti publiku i prenijeti univerzalne moralne pouke. Zanimljivo, boks je, sve do završnice, sporedna tema filma, što bi moglo biti razočaranje ljubiteljima sporta jer promotivni materijali daju naslutiti drugačije. Neka bude jasno, 'Obračun legendi' nije vrhunsko ostvarenje po standardima 'ozbiljne' drame, ali je izrazito solidan uspjeh u žanru obiteljskih komedija za sve uzraste.

Zaključno, usprkos brojnim manama, ukoliko vam je potreban film nakon kojeg ćete biti nasmijani i dobre volje, 'Obračun legendi' može se preporučiti jer mu je to i jedina 'namjera' - zabaviti publiku bez mnogo filozofije. Sjajan izbor za ležerno filmsko opuštanje.