SRIJEDA NA ZGDOXU

'Blokada' i Herzogovo 3D putovanje u špilju Chauvet

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 29.02.2012 13:59
  • Objavljeno 29.02.2012 u 11:40
Blokada

Blokada

Izvor: Promo fotografije / Autor: ZagrebDox

Srijeda na ZagrebDoxu donosi premijerno prikazivanje filma 'Blokada' Igora Bezinovića te filmove koje će osobno predstaviti niz autora

Svoj će film u srijedu na ZagrebDoxu tako predstaviti Ciaran Cassidy, autor 'Ležeće kolaboracije', Dana Budisavljević, autorica filma 'Nije ti život pjesma Havaja', Cosima Dannoritzer, redateljica filma 'Zavjera oko žarulje', Audrius Stonys, autor filma 'Ramin', te Marieke Schellart, autorica filma 'Jajašca za kasnije'.

ZagrebDox

ZagrebDox

Izvor: Promo fotografije / Autor: ZagrebDox

'Crulic – putovanje na onaj svijet'

Dan će započeti u 12 sati projekcijom filma iz regionalne konkurencije. Riječ je o rumunjskom filmu 'Crulic – putovanje na onaj svijet' autorice Ance Damian, neobičnoj animiranoj priči koju pripovijeda glavni lik iz groba.

U 14 sati u dvorani broj 4 na rasporedu su tri kratka filma iz retrospektive Danske filmske škole: ‘Moj Beirut’ autora Borisa Benjamina Bertrama o jednom muškarcu i četiri žene, ‘Djevojka s telefonom’ autorice Anje Kvistgaard, o tome kako je život lijep, zabavan i jednostavan kad se zoveš Emillie i još nisi navršila deset godina, te ‘Angie’ autorice Tine Katinke Jensen o 23-godišnjoj reperici koja sudjeluje u natjecanju za repera godine u Kopenhagenu.

U 17 sati u dvorani 1 bit će prikazana dva naslova iz međunarodne konkurencije: irski film 'Ležeća kolaboracija' - o sudbini djeteta s fotografije snimljene prije 65 godina koje je jedno od brojnih plodova tzv. ležeće kolaboracije Francuskinja i njemačkih vojnika za vrijeme Drugog svjetskog rata - te film 'Vrata Kine' o mladim Kinezima koji učenjem pokušavaju promijeniti svoje sudbine.

Teen dox filmovi na rasporedu su u 18 sati u dvorani broj 4 – riječ je o nizozemskom filmu 'Leteća Anne' o jedanaestogodišnjakinji koja je toliko lijepa da ne možete skinuti pogled s nje, ali što je dulje gledate, to više primjećujete njene tikove. Anne, naime, boluje od Touretteova sindroma. Nakon toga slijedi belgijski film 'U koži stranca' autora Hermansa Christopha o Arnaudu, mladom čovjeku u dvadesetima koji je nakon smrti majke prije tri godine prekinuo studij te pronašao utjehu u hrani.

Autorska večer Tomislava Radića, selektorice Diane Nenadić, na rasporedu je u 20 sati u dvorani broj 4 s čak tri filma – 'Izravni prijenos', 'Popodne' i 'Put'.

U 21 sat u dvorani 1 premijerno će biti prikazan novi uradak redatelja Igora Bezinovića, film 'Blokada'. Film je autorski prikaz najbrojnijeg, najduljeg i politički najznačajnijeg studentskog prosvjeda na ovim prostorima - blokade Filozofskog fakulteta u Zagrebu u travnju i svibnju 2009. godine.

Program Majstori doxa donosi 'Spilju zaboravljenih snova' Wernera Herzoga, 3D dokumentarac o špilji Chauvet koja se nalazi na jugu Francuske. Tamo su 1994. otkrivene na stotine najstarijih špiljskih crteža koji datiraju još iz doba paleolitika. Herzog je tako javnosti otkrio veličanstven podzemni svijet u kojem se nalaze umjetnički radovi stari 32 tisuće godina. Film je na rasporedu u 21 sat u dvorani broj 3.

'Inni'

U 22 sata u dvorani broj 5 očekuju nas dvije glazbene poslastice iz programa Glazbeni globus. Poljski film 'Natjecanje' prikazuje intimna razmišljanja i emocije natjecatelja na kvalifikacijama za Međunarodno klavirsko natjecanje Frederica Chopina 2010. godine, a dokumentarni film 'Inni' prati Sigur Rós na završetku njihove posljednje turneje u studenom 2008. godine.

Popratna događanja uključuju predavanje 'Koffie Verkeerd*' s Ally Derks u 12 sati u Festivalskom centru. Osnivačica Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA) i njegova direktorica od 1989. godine pružit će nam uvid u proces selekcije na IDFA-i i reći nešto o promjenama do kojih je došlo u dokumentarnim filmu nakon osnivanja IDFA-e.

U 17 sati u Festivalskom centru održat će se Baltički dox. razgovor o financiranju i plasmanu dokumentarnih filmova u Estoniji, Latviji, Litvi i Hrvatskoj koji ZagrebDox organizira u suradnji s MEDIA deskom Estonije, Nacionalnim filmskim centrom Latvije i MEDIA deskom Hrvatske.

Spilja zaboravljenih snova

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!