U KINIMA: 'KRŠ I LOM'

Animirana zabava sa zasluženom nominacijom za Oscar

14.01.2013 u 09:00

Bionic
Reading

Vrhunska animacija upotpunjuje dobru priču koja će oduševiti sve uzraste

Nakon izvrsnog filma 'Vrlo zapetljana priča' studio animacije Disney postavio je velika očekivanja za svoj sljedeći kompjuterski animirani film 'Krš i lom'. Obzirom da je redatelj filma i jedan od scenarista Rich Moore, poznat po radu na 'Simpsonima' i 'Futurami', veliki entuzijazam je opravdan. Na sreću publike, studio Disney nas nije razočarao jer pred nama je još jedan izvrstan uradak, s čime se slaže reakcija vanjske publike i kritike, a jedina bitna razlika kod nas je sinkronizacija.

'Krš i lom' veoma je dobar film prvenstveno zbog scenarija koji ne cilja isključivo na mlađu publiku, već univerzalne teme o prijateljstvu i nesebičnosti predstavlja pametno i dostojanstveno. Humor se ne temelji na uobičajenim 'fizičkim ludorijama', nego se lukavo gradi oko postojećih situacija i likova, upotpunjavajući priču umjesto da samo 'puni trajanje'. Glavni likovi dobro su razrađeni, s jasnim motivacijama, i zapravo imaju više šarma i dublji karakterni razvoj nego većina visokobudžetnih holivudskih filmova. Ovo je zapravo i dvosjekli mač jer je posljedica toga mnoštvo slabijih sporednih likova, ali kako oni svi imaju neku ulogu za razvoj glavnih (i sjajni vizualni šarm), to ne predstavlja znatni problem. Mogle bi se komentirati i brojne druge sitne mane kao što je slaba minutaža likova iz poznatih video igara (promotivni materijali filma daju naslutiti drugačije), ali kada je konačan proizvod dinamična avantura gdje nema manjka zabavnih trenutaka tada je lako pogledati 'kroz prste', pogotovo u spoju s vrhunskom animacijom. Kreativna ekipa filma imala je na raspolaganju brojne svjetove raznih video igri i nisu propustili to iskoristiti. Rezultat je stalna vizualna raznolikost koja kontinuirano zabavlja i impresionira gledatelja bez zbunjujućih trenutaka zahvaljujući jasnoj režiji Moorea. Iznenađujuća je i naša sinkronizacija jer gotovo uopće ne odvaja gledatelja od filma, što zna biti česti problem zbog traljavih prijevoda, ali na sreću domaće publike posao je ovdje sjajno odrađen. Određene dosjetke funkcioniraju bolje na izvornome jeziku, ali kao što je slučaj s ostalim nedostacima, ukupni dojam kvalitete se time ne narušava.

Zaključno, 'Krš i lom' preporuka je za sve ljubitelje animacije, ali i općenito gledateljima željnih vedrog filma s porukom koji je stalno zabavan i vizualno spektakularan. Nominacija za Oscar sasvim je opravdana jer ovo je uradak koji poštuje inteligenciju publike, a da pri tome uspješno predstavlja dobro zaokruženu priču jasnih moralnih poruka univerzalnih svim generacijama.