TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

A da probate s nekim drugim reprizama?

  • Autor: Zrinka Pavlić
  • Zadnja izmjena 03.07.2016 14:56
  • Objavljeno 03.07.2016 u 14:56
Mućke

Mućke

Izvor: Screenshot / Autor: youtube.com/

Sama činjenica što su svake godine na javnoj televiziji tijekom ljeta na programu reprize možda i nije tako loša. U opuštenoj atmosferi stignemo se prisjetiti nekih favorita, možda nadoknaditi gledateljske propuste iz prošlosti, a i u usporedbi s novim sadržajima koji se nude na HTV-u, koji put repriza dođe kao melem na ranu. Problem je jedino u tome što HTV ima lošu naviku stalno reprizirati jedno te isto

O tome kako se u televizijskom bijelosvijetuljeto već odavno ne smatra 'mrtvom sezonom' pa se, uz reprize koje su aktualne i ondje, naručuju i cijele 13-epizodne serije upravo za ljetno prikazivanje, nema nikakvog smisla govoriti. Kod nas očito za takav rezon nema ni love ni volje, a i bilo bi zgodno da se kvalitetan igrani sadržaj počne češće prikazivati u regularnim sezonama prije nego što se pređe na popunjavanje ljeta novim sadržajima. No kada je ljeto na televiziji već tako pogodno doba za reprize, možda bi bilo zgodno da se barem na sat-dva pri planiranju programa utone u malo intenzivnije razmišljanje i pokuša se izbjeći da se svake (druge) godine reprizira jedno te isto

Evo, na primjer, 'Velo misto'. Sjajna, možda jedna od najboljih domaćih TV serija opet je ove godine na ljetnom repertoaru HTV-a, ovog puta ne u udarnom večernjem, nego u nekakvom popodnevnom filler terminu. Serija je odlična - možda mladoj generaciji izgleda malo 'plastično' sa svojim kulisnim prikazom splitskih eksterijera, ali Smojini bezvremeni dijalozi i izvrsna glumačka postava sve to nadoknade u tri kratka skoka pa se samoj seriji zbilja ne može ništa prigovoriti. Ali zar opet? Zar doista u arhivi HTV-a ne postoji nijedna druga serija s kojom bi se mogli reprizno hvalisati u stilu: 'Pogledajte kakva su fenomenalna djela izašla iz naše kuće', nadajući se pritom da nitko od gledatelja neće preglasno pomisliti: '...iako danas više niste u stanju ni na što približno tako kvalitetno ni pomisliti'?

'Velo misto' sjajna je serija, ali možda je se ipak malo prečesto reprizira


Slična je priča i s 'Mućkama', legendarnom BBC-jevom humorističnom serijom o dvojici londonskih šanera, Delboyu i Rodneyju. Teško da biste pronašli ijednog prisebnog gledatelja koji bi se pobunio na kvalitetu te serije. No u posljednjih deset godina reprizirana je valjda pet puta, što znači u prosjeku svake druge godine i da je do HTV-a, neupućeni bi vanzemaljac na studijskom proputovanju kroz Hrvatsku vjerojatno pomislio kako do naše zemlje nikada nije stigla nijedna druga dobra strana komična serija, što je, naravno, puno predaleko od istine.

Našlo bi se još primjera. 'U registraturi", 'Smogovci' i 'Gruntovčani' vrte se svaki put kada pri sastavljanju ljetne sheme netko ili ne zna kako bi popunio raspored ili ima još jedan od glory days momenata, nekoliko puta u posljednjih pet-šest godina reprizirane su i 'Bitange i princeze', a jedina repriza strane serije koje se mogu sjetiti, a koja nije bila ili ponovljena tko zna koliko puta u proteklom desetljeću, ili pak jednostavna rekapitulacija upravo završene sezone prije početka nove najesen, bila je - 'Dinastija'. Istinabog, na reprizi 'Dinastije' pokazalo se da ta serija, iako legendarna u mislima brojnim gledatelja bivše TV Zagreb, nije baš najbolje ostarjela ili današnji obožavatelji sapunica od trakavica traže nešto potpuno drugačije od sage o Carringtonovima, no vrijedilo je pokušati.

Posebno je tužno to što, kada je riječ o stranim, pogotovo humorističnim serijama, HTV šiju i neki komercijalni kanali koji svoj program tek slažu ubibože, tako praktički uništavajući neke bezvremene klasike, kao što je to slučaj s trenutno aktualnom reprizom serije 'Zvonili ste, milorde' na RTL Kockici (????). Ta je serija, naime, originalno bila prikazivana na HTV-u, čak je i koji put bila reprizirana, ali s obzirom na to da nije bila tako bjesomučno reprizirana kao neke druge, bila bi dobrodošlo osvježenje u stranom repriznom programu javne televizije, dok će ovako biti štancerski potrošena u večernjem programu kanala koji je inače specijaliziran za dječji program i koji odabirom tog sadržaja doista rasteže svoju programsku koncepciju u nedefinirane vode.

Od trenutno aktualnih repriza na javnoj televiziji za svaku su pohvalu reprize dviju stranih serija na trećem programu, a to su 'Zvjezdane staze - nova generacija' i od ponedjeljka aktualan 'Twin Peaks', a nije loša ideja ni repriza nekih emisija iz programa protekle sezone HTV-a, kao što su 'Večer na osmom katu' i 'Damin gambit', iako je zanimljivo da se HTV odlučio na ponosno repriziranje sadržaja za koje nije izvjesno hoće li ih ponovno uvrstiti u svoj program na početku 'regularne', jesenske sheme.

Od ponedjeljka na trećem programu reprizira se 'Twin Peaks'

Proteklih godina smo s vremena na vrijeme imali priliku gledati i neke serije domaće proizvodnje koje nisu baš tako često reprizirane u prošlosti, kao što su, primjerice, 'Mačak pod šljemom' i 'Inspektor Vinko', ali od ove godine opet se sve vratilo na 'stare favorite', opet imamo 'Velo misto' i 'Odmori se, zaslužio se' od dobrih, ali pretjerano repriziranih serija te raznorazne 'Lude kuće' iz rubrike onih koje nitko živ ne želi gledati.

Kad smo već kod 'starih favorita', bilo bi zgodno kada bi netko mućnuo glavom i prisjetio se nekih starijih serija koje se ne repriziraju baš svake (druge) godine, kao što su, primjerice, 'Lažeš, Melita' i 'Operacija Barbarossa' iz dječjeg programa, bilo bi zgodno da se legendarna, jedna od najboljih domaćih serija, 'Kuda idu divlje svinje' jednom reprizira u terminu u kojem će biti primijećena (jer je u posljednjih desetak godina reprizirana nekoliko puta, ali svaki put u terminu u kojem nitko ne gleda televiziju), bio bi zakon kad bi se barem o posebnim prigodama, kao što je Dan antifašističke borbe, reprizirala pokoja zanimljiva epizoda 'Nepokorenog grada', da se umjesto 'Bitangi i princeza' možda koji put ponovno prikaže 'Zakon!' - koji je iz nekog razloga repriziran samo jedanput, i to na trećem programu, a umjesto beskrajno dosadne 'Duge mračne noći' možda neka zanimljivija serija, kao sasvim solidne 'Dobre namjere' ili 'Mamutica'.

Među stranim serijama izbor 'starih favorita' još je mnogo veći - od klasika na istoj razini kao što su 'Mućke', a među koje se ubrajaju britanska humoristična serija 'Pa to je fantastično', čija bi repriza, recimo, baš ove godine dobro legla, kao priprema za najavljeni film, a našlo bi se i još zgodnih, zabavnih stvarci, kao što su 'Parovi', 'Crna guja', '2,4 djeteta', 'Jednom nogom u grobu', a tko zna, možda je i došlo vrijeme da se odgoji nova generacija obožavatelja 'Letećeg cirkusa Montyja Pythona'. Osim britanskih, dalo bi se iz naftalina iskopati i serija iz drugih dijelova svijeta, kao što je prastari španjolski dječji klasik 'Plavo ljeto' ili sjajna američka tinejdžerska serija 'I to mi je neki život' s Clare Danes u glavnoj ulozi te hvaljena 'Dječak upoznaje svijet'. Od američkih sitcomovskih megahitova vrlo je rijetko repriziran fenomenalni 'Frasier', koji svakako zaslužuje da ga se prisjetimo, baš kao i njemu prethodeći 'Kafić Uzdravlje', a popis dramskih serija koje bismo rado ponovno pogledali predugačak je da bismo uranjali u njega, a osim toga je bespredmetan, sve dok HTV ne uspijeva do kraja premijerno emitirati neka televizijska remek-djela, kao što su 'Momci s Madisona'. No s obzirom na to da je nedavno reprizirana jedna od najboljih američkih liječničkih serija, 'Hitna služba', možda je došlo vrijeme da se prisjetimo pravničkih klasika, kao što su 'Zakon u Los Angelesu', 'Pravda za sve' i 'Ally McBeal'

Bilo bi zgodno ponovno pogledati 'Zakon u Los Angelesu'

Drugim riječima, vrelo na kojem se HTV može i dalje napajati reprizama daleko je od presušivanja, samo treba zaroniti malo dublje. Jer koliko god legendarni, fenomenalni i nostalgije vrijedni bili 'Velo misto', 'Mućke' i prateći im, milijun puta reprizirani drugovi, nakon petog uzastopnog ponavljanja čak i oni postaju motiv za isključivanje televizora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!