HAPPY BIRTHDAY, MARILYN

85 godina od rođenja fatalne plavuše

02.06.2011 u 09:50

Bionic
Reading

Marilyn Monroe, da je poživjela, jučer bi napunila 85 godina, i to su svjetski mediji i njezini mnogobrojni obilježili na jedinstven način. U isto vrijeme se ponovno aktualizirala priča o njezinoj preranoj smrti, kao i brojne teorije koje je okružuju

Norma Jeane Mortenson (kasnije Baker) rođena je 1. lipnja 1926. godine u Los Angelesu i djetinjstvo je provela po udomiteljskim obiteljima. Za Jamesa Doughertyja udala se u 16. godini kako više ne bi morala odlaziti u sirotišta i kod udomitelja. Pet godina je provela s njim u braku, a nakon toga se upustila u svijet šoubiza.

Međunarodnu je slavu doživjela 1953. godine, kada je zaigrala u kultnim filmovima 'Kako se udati za milijunaša' i 'Muškarci više vole plavuše'.

U to su vrijeme počele kružiti fotografije gole Monroe, koje je snimio fotograf Tom Kelley u vrijeme dok je još tražila posao. Slike je kupio Hugh Hefner, a u prosincu 1953. pojavila se u prvom izdanju Playboya. Kad ju je novinar upitao što nosi u krevetu, odgovorila je: 'Chanel broj pet.'

Godine 1959. glumi u svom najvećem hitu, komediji Billyja Wildera 'Neki to vole vruće'. Udavala se još dva puta, i to za poznatog sportaša Joea DiMaggia, s kojim je u braku bila nepunih godinu dana, i za kultnog pisca Arthura Millera. Kad umrla, Muller nije došao na ispraćaj. 'Zašto bih trebao doći? Nje tamo ionako neće biti', rekao je novinarima.

Povezivali su je s brojnim moćnim ljudima SAD-a, a najviše s predsjednikom Johnom F. Kennedyjem, kojem je otpjevala onu slavnu, seksi izvedbu 'Happy Birthday, Mr. President'. Pričalo se da je bila u vezi s Marlonom Brandom i Frankom Sinatrom.

Prema službenoj je verziji izvršila je samoubojstvo 5. kolovoza 1962. godine trovanjem barbituratima. Još uvijek kruže razne teorije o njezinoj smrti u kojima se spekulira da ju je ubila američka tajna služba jer je htjela objaviti vezu s američkim predsjednikom, u jednoj ju je verziji ubila mafija da se osveti JFK-u; pričalo se da je riječ o liječničkoj pogreški budući da su joj lijekove davala dvojica psihijatara.

'Ja sam sebična, nestrpljiva i malo nesigurna. Griješim i ponekad sam izvan kontrole i teška. Ali ako me možete ponijeti kad sam najgora, zaslužujete me imati kad sam najbolja', opisala je samu sebe najslavnija plavuša svih vremena.