MISTERIJ

Nikad viđene slike Marilyn Monroe

29.05.2011 u 12:18

Bionic
Reading

Hobi obilaženja po kvartovskim garažnim rasprodajama u potrazi za kolekcionarskim igračkama doveo je fotografa Antona Furyja do pronalaska nekoliko desetaka dosad neobjavljenih slika Marilyn Monroe

Fury je dopustio CNN-u da objavi slike samo nekoliko dana prije Marilynog 85. rođendana. Pretpostavlja se da slike potječu s nekog od snimanja dok je još bila nepoznata.

Kaže kako je kopajući po kutijama na rasprodaji ugledao dvije omotnice punu crno-bijelih negativa za koje nije znao što prikazuju, ali da su ga zaintrigirale jer su izgledale dosta staro. Platio ih je dva dolara i ponio kući u Parsippany u New Jerseyju. To je bilo 1980. kad je Fury bio amater fotograf.

Kada je negative iz prve omotnice stavio pred svjetlo i pogledao pod povećalom, odmah je shvatio što ima u rukama. U drugoj je bilo oko 70 negativa glumice Jayne Mansfield.

Čuvao je fotografije 30 godina ne znajući puno o tome kada, zašto, gdje i tko ih je snimio. Znao je samo da se radi o Marilyn Monroe. Ovaj tjedan je otišao u Los Angeles i slike pokazao Davidu W. Streetsu, trgovcu umjetninama s Beverly Hillsa i ujedno autoritetu za Marilyn Monroe.

Marilyn je najfotografiranija žena svih vremena, a Streets smatra kako su slike nastale u ranoj fazi, kratko nakon što je skratila kosu i postala ikona koju svi prepoznaju. Streets je pretražio sve poznate rane fotografije, pokusna snimanja, knjige, snimanja za časopise i nije pronašao vezu s ovim fotografijama.
Na osnovi Marilynog izgleda pretpostavlja se da su slike nastale 1950. godine, za koju se svi slažu da je bila godina njezina proboja u svijet poznatih, zbog manjih uloga u dvama filmovima, 'The jungle asphalt' i 'All about Eve'.

Isto tako je jasno da su snimljene u Los Angelesu jer se u pozadini slika vide Hollywood Hills i arhitektura iz pedesetih. No još je više pitanja nego odgovora.

Jedan od tragova koji bi mogli riješiti ovaj misterij je muškarac koji se nalazi na objema serijama fotografija, pa se pretpostavlja da je to bio fotograf koji je slikao i Marilyn i Jayne Mansfield. Zna se da su dvije dive u isto vrijeme boravile i radile u Los Angelesu i da su bile prijateljice.

Fotografije pogledajte ovdje na CNN-ovim stranicama.