SLOVENSKO NOVO RUHO

30 godina Laibacha – remiksirano!

  • Autor: D.Jagatić
  • Zadnja izmjena 22.05.2011 11:43
  • Objavljeno 22.05.2011 u 08:46
Laibach

Laibach

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr/Matej Grgić

Laibach je i nakon 30 godina intrigantan i zanimljiv unatoč činjenici što u novoj formaciji grupe nije bilo ni gitare ni basa, već tri laptopa (i tri sintesajzera) te dobro raspoloženi bubnjar, uz nezaobilaznog karizmatičnog pjevača Milana Frasa. Još uvijek je to glazbeno-scensko djelo više nalik dobro dizajniranoj i režiranoj predstavi nego rock koncertu, ali bez provokacije kakvom su započeli karijeru

Na skoro svakom svom koncertu u Zagrebu Laibach je nastupio u drugačijoj postavi. Tako su i na sinoćnjem obilježavanju 30 godina opstanka, u sklopu turneje 'Laibach Revisited', nastupili u iznenađujućoj postavi bez gitare i basa, čime je, očekivano, nestalo i dosadašnje sirove snage koja je i obilježila njihov zvuk u prvih 30 godina.

Matej Grgić

Matej Grgić

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Uz dva mlada Slovenca na klavijaturama, nastupila je i lijepa i vrlo seksi Slovenka koja je uz Frasa otpjevala veći dio dionica. Najavljene izvedbe pjesama s prvog albuma, kojima su započeli koncert, također su doživjele novo, elektronsko ruho, no ostale su jednako hladne, mračne i turobne, prilagođene novoj generaciji. Štoviše, u novoj verziji, 'Brat moj', 'Boj', 'Ti, ki izzivaš'… zvuče daleko pitkije od originala.

Uslijedila je šetnja kroz 30 godina diskografije ('Nova akropola', 'Opus Dei', 'NATO', 'WAT', 'Volk'…), pomalo čudnog izbora pjesama, ali i ponovo u novim verzijama, kako glazbeno tako i vizualno, s remiksiranim video radovima. I nakon sat i 30 minuta prva pauza i nastavaka s naglaskom na albumu 'Volk' i izvedbe američke, engleske i francuske himne. I ponovo u novom ruhu. Kraj koncerta i očekivani poziv na bis i izvedba najvećih 'hitova' Laibacha 'Geburt einer nation', 'Life is life' i 'God is God'.

Puna dva sata sjećanja kroz totalni remiks njihovih pjesama koje su velikim dijelom izgubile snagu bez gitare i basa, ali dobile su pomalo disco prizvuk, pretvorivši se u jedan sasvim novi glazbeni izraz. Jednako intrigantno i bez sumnje privlačno novoj publici Laibacha, dok su oni, koji ih poznaju od prije 30 godina, možda ipak ostali pomalo zakinuti za originalni izraz kojim su i privukli pažnju na sebe krajem 80-ih godina prošlog stoljeća. Provokativnost je u potpunosti ostala iza njih.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi