EKSPERIMENTALNI FILM

25 FPS se predstavlja u Vukovaru i Splitu

06.12.2011 u 13:32

Bionic
Reading

Turneja Internacionalnog festivala eksperimentalnog filma i videa, 25 FPS, uključuje prikazivanje filmskog programa u Vukovaru u petak, 9. prosinca u 20 sati, te predavanja i projekcije filmova u Splitu u utorak, 6. prosinca, u četvrtak, 8. prosinca i subotu, 10. prosinca u 20 sati

Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS, posvećen suvremenoj eksperimentalnoj filmskoj produkciji, ponovno je okupio priličan broj filmaša iz cijeloga svijeta, s čak 70-ak kratkih radova i nekoliko proširenih glazbeno-filmskih performansa.

Ponuditi gledateljima nešto novo i zanimljivo svakako je jedna od najvažnijih misija zagrebačkih eksperimentalista, koji vole postfestivalske turneje jednako kao i sam festival. 25 FPS se tako već treću godinu zaredom predstavlja u Vukovaru. Program koji se prikazuje u Ružičkinoj kući u petak, 9. prosinca u 20 sati, vezan je uz pobjedničke filmove s festivala, ali i trendove u ovogodišnjoj žetvi eksperimentalnih filmova, odražavajući razmišljanja i zabrinutost o stanju svijeta, ekološkim katastrofama, zakonima, privatnim i svjetskim krizama. Ulaz za sve projekcije je besplatan.
Prikazat će se sljedeći nagrađivani filmovi:
Hayoun Kwon: Manque de preuves (Manjak dokaza)
Tao Gu: On the Way to the Sea (Na putu prema moru)
Natasha Mendonca: Jan Villa (Indija)
David OReilly: The External World (Vanjski svijet)

25 FPS ove godine ponovno sa zadovoljstvom sudjeluje i u radu Filmske škole Kino kluba Split. Dva predavanja na temu suvremenih praksi u eksperimentalnom filmu i videu pratit će projekcije filmova, koji će ilustrirati razvojne smjerove tog suvremenog umjetničkog izraza. Predavanja i filmove pokazuje Sanja Grbin u utorak, 6. prosinca, četvrtak, 8. prosinca i subotu 10. prosinca, sve s početkom u 20 sati u prostorijama Kino kluba Split (Savska bb). Ulaz za sve projekcije je besplatan.

Sljedeći će se Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS održati od 20. do 25. rujna 2012. godine u zagrebačkom Studentskom centru.

The External Word