OD 20. DO 27. LISTOPADA

10 filmova koje ne smijete propustiti na ZFF-u

22.10.2013 u 12:10

Bionic
Reading

Više od desetljeća Zagreb Film Festival donosi domaćoj publici najsvježije i najzanimljivije naslove debitantskog autorskog filma! Ove će godine festival od 20. do 27. listopada jedanaesti put ponuditi više od stotinu filmova autora i autorica iz cijeloga svijeta razmještenih u deset različitih programa. Predstavljamo vam 10 naslova ovogodišnjeg festivala koje ne smijete propustiti

Pogrešna dostava

Mlada domaćica i neznanac pred umirovljenjem povežu se kada nadaleko čuvena mumbajska dostavljačka služba pogriješi u dostavi užine. Svoj svijet mašte počinju graditi izmjenjujući poruke u kutijama za užinu, a njihova fantazija polako će zaprijetiti i stvarnosti u kojoj žive. Topli i dirljivi indijski film redatelja Ritesha Batre prikazan je na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu.

Mjesto i vrijeme projekcije:
KINO TUŠKANAC, ponedjeljak 21.10. u 10:30
KINO EUROPA, ponedjeljak 21.10. u 19:30
KINO EUROPA, utorak 22.10. u 15:00
KINO EUROPA, nedjelja 27.10. u 21:00


Nakon Lucije

Šest mjeseci nakon što je njegova supruga poginula u prometnoj nesreći Roberto i njegova kći tinejdžerka sele se iz Vallarte u Ciudad de México da bi započeli novi život. Alejandra se prilagodi lakše nego Roberto, ali uskoro pobuđuje sirove strasti vršnjaka u razredu. Srami se ispričati ocu o sve većem zlostavljanju u školi, ali šutnja neće dobro završiti. Potresan i snažan meksički film redatelja Michela Franca na prošlogodišnjem je festivalu u Cannesu osvojio nagradu programa Izvjestan pogled, a ove godine meksički je kandidat za Akademijinu nagradu za najbolji film na stranom jeziku 2013.

Mjesto i vrijeme projekcije:
KINO TUŠKANAC, ponedjeljak 21.10. u 13:00
KINO EUROPA, ponedjeljak 21.10. u 20:00
KINO EUROPA, utorak 22.10. u 17:00


Privremeni dom

'Privremeni dom' filmska je priča viđena očima Grace, djevojke koja radi kao odgojiteljica u domu za problematične tinejdžere. Strastvena i čvrsta Grace u vezi je s Masonom, kolegom s posla, a njezina mučna prošlost izlazi na vidjelo dolaskom nove štićenice, darovite, ali problematične tinejdžerke Jayden. Film Destina Daniela Crettona nagrađen je na uglednim festivalima SXSW i Locarno.

Mjesto i vrijeme projekcije:
KINO TUŠKANAC, utorak 22.10. u 10:30
KINO EUROPA, utorak 22.10. u 19:30
KINO EUROPA, srijeda 23.10. u 15:00


Vis-à-Vis

Redatelj priprema novi film. Poznati glumac kojeg želi za ulogu oca kritizira kvalitetu scenarija i izbor glumca za ulogu sina. Redatelj zove glumca koji će tumačiti sina na otok Vis da bi radili na scenariju i njegovoj ulozi te da bi se uvjerio da je donio ispravnu odluku oko glumačkog odabira. Zbog izolacije s kojom su na otoku suočeni tijekom zime neočekivano su osuđeni uhvatiti se u koštac sa svojim frustracijama koje se pritom na čudan način konstantno isprepliću s radnjom filma. Jedan od najboljih domaćih filmova prikazanih na ovogodišnjem Festivalu igranog filma u Puli drugi je film mladog Nevija Marasovića.

Mjesto i vrijeme projekcije:
KINO TUŠKANAC, utorak 22.10. u 13:00
KINO EUROPA, utorak 22.10. u 22:00
KINO EUROPA, srijeda 23.10. u 17:00


Krugovi

Tri paralelne priče prate likove koje će mračni događaj iz prošlosti natjerati da donesu odluke što će im promijeniti živote. Nebojša, svjedok događaja u kojem je stradao njegov najbolji prijatelj, suočava se s ubojicom svog prijatelja; Haris, koji duguje život junaku koji se za njega žrtvovao, vraća dug riskirajući sve i pomažući ugroženoj ženi, a sin jednog od ubojica postupno otvara put za nadvladavanje tragične prošlosti. Dirljiva priča o tragičnim posljedicama rata u Bosni i Hercegovini redatelja Srdana Golubovića bit će prikazana izvan konkurencije. Film je nagrađen na Sundance Film Festivalu, Pula Film Festivalu i Sarajevo Film Festivalu, a na Berlinaleu je dobio nagradu Ekumenskog žirija.

Mjesto i vrijeme projekcije:
KINO EUROPA, subota 26.10. u 20:00
KINO EUROPA, nedjelja 27.10. u 19:00


Vidimo se za godinu dana

Paula je bila pisala scenarij za dokumentarac o oboljelima od raka sve dok nije doznala da i sama ima rak dojke. Tako je nevoljko postala duhovita, ljutita i dojmljiva protagonistica svog scenarija. Film donosi i priče triju drugih žena čije se liječenje odvija na isti način kao i njezino. Pratimo cijelo Paulino putovanje: od dijagnoze, kada saznaje da ima rak dojke, preko trenutka kada joj liječnici kažu da je izliječena (Vidimo se za godinu dana), pa do povratka u svakodnevicu koja više nikada neće biti ista. Dokumentarni film Marka Stanića i Paule Bobanović premijerno će biti prikazan na ZFF-u.

Mjesto i vrijeme projekcije:
ZAGREBAČKO KAZALIŠTE LUTAKA, ponedjeljak 21.10. u 20:00
KINO TUŠKANAC, subota 26.10. u 11:00

Prošlost

Vrativši se da dovrši postupak razvoda braka, Iranac Ahmad stiže u Pariz nakon četiri godine i sastaje se s bivšom suprugom i njezinim kćerima iz prvog braka. Saznaje da je njegova bivša u vezi s Arapinom Samirom, koji također ima sina, a i ženu koja je u komi. Odnos između starije kćeri i majke se pogoršava jer kći misli da je majka kriva za stanje Samirove žene. Nakon što se proslavio sjajnim filmom 'Nader i Simin se rastaju' od iranskog redatelja Asghara Farhadija očekujemo još jedno remek-djelo. Film je na ovogodišnjem festivalu u Cannesu dobio nagradu za najbolju glumicu i nagradu Ekumenskog žirija.

Mjesto i vrijeme projekcije:
MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI, ponedjeljak 21.10. u 21:00
KINO TUŠKANAC, petak 25.10. u 19:00
KINO EUROPA, nedjelja 27.10. u 14:00


Izbezumljenost

Murielle i Mounir u strastvenoj su ljubavnoj vezi. Mladi Mounir još od djetinjstva živi s doktorom Pingetom koji mu omogućava udoban život. Kad se Mounir i Murielle odluče vjenčati i imati djecu, njihova ovisnost o doktoru postane još jača. Murielle se nađe u nezdravom emocionalnom okružju koje na podmukao način vodi obitelj prema tragičnom ishodu. Šokantna 'Izbezumljenost' Joachima Lafossea belgijski je kandidat za Oscara za najbolji film na stranom jeziku.

Mjesto i vrijeme projekcije:
KINO TUŠKANAC, ponedjeljak 21.10. u 21:00
MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI, utorak 22.10. u 19:00


Alabama Monroe

Veza Didiera i Elise burna je i strastvena. To je ljubav na prvi pogled. Didier svira bendžo u bluegrass bendu, živi u kamp-kućici na selu u Belgiji i idealizira Ameriku kao zemlju slobodnih. Elise je vlasnica salona za tetovaže. Njezino tijelo puno je malih uspomena na prošle ljubavnike čija su imena pažljivo prekrivena novim tetovažama. Njihovi životi ubrzo se isprepletu. Elise pjeva u Didierovu bendu i ubrzo dobiju kćer Maybelle s kojom se useljavaju u pažljivo, ali neobično obnovljenu seosku kuću. Film prati Elise i Didiera na vrtoglavoj vožnji kroz život, kroz dane ispunjene ljubavlju prema glazbi i uzajamnom strašću. Hvaljeni belgijski film redatelja Felixa van Groeningena dobio je na festivalu u Berlinu posebnu nagradu publike te nagradu Europa Cinema Label za najbolji europski film. Osvojio je i sve važnije nagrade Ensor kao najbolje djelo flamanske kinematografije ove godine. Film se prikazuje u popratnom programu ZFF-a, na danu LUX filma.

Mjesto i vrijeme projekcije:
MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI, nedjelja 27.10. u 21:00


The Manor

Shawney sebe naziva filmašem, ali je zapravo već dugo voditelj striptiz-kluba. Kad je imao šest godina, njegov je otac kupio The Manor, striptiz-klub u malom gradu. Trideset godina kasnije obiteljski je način života prevladao. Dok se njegov 200 kilograma težak otac sprema za operaciju smanjivanja želuca, njegova 40 kilograma teška majka također ima složen odnos s hranom. Shawneyjeva pozicija ambicioznog filmaša i izopćenog sina omogućava rijedak uvid u obitelj suočenu s posljedicama načina zarađivanja i ovisnosti o drugima. Dokumentarni film Shawneyja Cohena dobio je na festivalu u Karlovyim Varyma posebnu pohvalu kao najbolji dokumentarni film.

Mjesto i vrijeme projekcije:
ZAGREBAČKO KAZALIŠTE LUTAKA, srijeda 23.10. u 20:00
KINO TUŠKANAC, subota 26.10. u 15:00