PSIHOLOŠKI TRIK

Znate li za efekt Ikea?

25.08.2014 u 13:51

Bionic
Reading

Švedski gigant Ikea konačno je stigao i u Hrvatsku pa su sretni kupci pohrlili po omiljene komade namještaja ili praktične sitnice. No osim niskih cijena u kombinaciji s jednostavnim dizajnom, još je razloga zašto kupci toliko vole Ikeine proizvode

Stručnjaci u Ikei primijenili su stari psihološki trik koji je davno otkrio Benjamin Franklin. Kako objašnjava australski news.com, Franklin je navodno želio biti u dobrim odnosima s rivalom iz suprotnog političkog tabora pa ga je zamolio da mu posudi rijetku knjigu i tako je zadobio njegovo prijateljstvo.

Ova se psihologija nastavlja primjenjivati u svim sektorima, a omiljena je i u velikim korporacijama - ako nekome učiniš uslugu, više ti se sviđa. Zapravo vam mozak šalje subliminalnu poruku da vam se netko sigurno sviđa ako ste mu učinili uslugu.

Upravo to uspjela je učiniti Ikea sa svojim kupcima, objašnjava Adam Ferrier iz marketinške agencije Cummins&Partners, jer im omogućava da sami dovršavaju i slažu namještaj, zbog čega ga još više cijene. To se naziva efekt Ikea, a termin su skovali 2011. stručnjaci s Harvard Business School i danas ga koristi jako puno brendova da bi privukli što više kupaca.

Ferrier objašnjava da je ta taktika danas jako bitna jer svaka komunikacija može biti interaktivna. Posebno je korisna za male tvrtke jer mogu graditi svoj uspjeh na način da traže usluge od klijenta, a oni će ih zauzvrat još više voljeti.

I Coca-Cola je jedna od kompanija koje se mogu pohvaliti uspjehom te vrste. Svojom najuspješnijom kampanjom 'Share a Coke' (podijeli Colu) pokrenula je lavinu među kupcima potaknuvši ih na zajedništvo i dijeljenje radije nego da im poruči: kupite Coca-Colu.


Osim efekta Ikea, još je zanimljivih trikova pomoću kojih smo voljniji trošiti više i ponekad neplanirano kupovati

Kognitivna disonanca je termin koji objašnjava stvaranje psihološke napetosti koju uzrokuju dvije oprečne stvari ili uvjerenja, a dobro ga opisuje Ezopova basna 'Lisica i grožđe', u kojoj lisica ne može doći do grožđa, pa sama sebe uvjerava da ga ionako ne želi.

Efekt darovanja (endowment effect) odnosi se na ljude koji najviše cijene ono što već imaju, a to je primjerice razlog zašto će vam prodavači nuditi da isprobate njihovu robu. Cilj im je da osjetite koliko je ona privlačna i koliko biste se dobro osjećali da je posjedujete.