ZANIMLJIVO ISTRAŽIVANJE

Znate li što najviše muči mlade?

11.11.2013 u 16:14

Bionic
Reading

'Od kolijevke do groba najljepše je đačko doba' tvrdi poznata uzrečica, no je li to zbilja tako?

Portal EduCentar istražio je na više od 300 ispitanika koje brige, osim učenja i polaganja ispita, brinu današnju mlade.

U školi i na fakultetu bitno je ostaviti dojam, stoga ispitanike nakon financija ponajviše muče odnosi s kolegama (oko 14 posto). 'Djeca u školama, pogotovo u srednjoj, su jako sklona izrugivanju', objašnjava jedan od ispitanika zašto odnos s vršnjacima zna biti problem.

Nakon odnosa s kolegama, školarce odnosno studente brine i odnos s profesorima (oko 10 posto). Ispitanici kao izvor 'školskih muka' navode profesore koji nisu susretljivi i loš način predavanja.

Iako bi tijekom školovanja trebali imati fokus na usvajanje novih znanja, ispitanici su itekako svjesni situacije na tržištu rada na koje će uskoro i sami stupiti – čak 62 posto ispitanika glavobolju zadaje pronalaženje honorarnog posla odnosno financijsko stanje u kojem se nalaze

Ispitanici navode da je 'jako teško skupiti novac za pokaz i hranu tijekom školske godine' te da se 'ne može stalno živjeti od novca koji dobivaju od roditelja jer žele sami nešto zaraditi, no nemaju priliku za to'.

Jedna od ispitanica zaključuje: 'Najlakši dio školovanja je učenje, a uspjeh preživjeti s primanjima kojih nema.'

Najmanje ispitanika brine odnos s roditeljima - tek njih osam posto navodi da ih vlastiti roditelji ne razumiju i da im nisu podrška tijekom školovanja.

Opciju 'ostalo' izabralo je šest posto ispitanika koji su u svojim komentarima objasnili da ih zapravo brinu sve navedene stavke, a jedan od ispitanika izdvojio je 'da nema veće muke od one ljubavne'.