ISPIJENI IZGLED JE IN

Znate li što je 'buccal fat removal'? Nova plastična operacija o kojoj bruje društvene mreže novi je hit koji krije i veliku zamku

27.12.2022 u 10:43

Bionic
Reading

Plastične operacije više nisu tabu, a ovih se dana sve više priča o uklanjanju masnog tkiva iz obraza kako bi se postigao što 'ispijeniji' izgled, što postaje novi sinonim ljepote

Iako je politika body positivityja sve glasnija i prodornija u medijima, plastične operacije popularnije su no ikad. Korekcije više nisu toliko očite i temelje se na 'peglanju' nedostataka, no svako malo pojavi se neki novi trend plastičnih operacija koje 'zapale' društvene mreže.

Ovaj put se radi o uklanjanju bukalnih masnih jastučića s donjeg dijela obraza. Svatko ima određenu dozu masnog tkiva na obrazima, ali doza ovisi u potpunosti o genetici i načinu života. Lice se sastoji od slojeva kože, mišića i masnoća, uključujući potkožno masno tkivo i bukalne jastučiće - to su debela područja s masnoćom koja se slažu poput slagalice i pomažu dati licu oblik.

Novi trend plastične kirurgije ustvari postoji već 40 godina, ali naglo je došlo do povećane popularnosti zahvata jer sve više ljudi, većinom žena, želi imati uže lice kako bi izgledale mršavije.

Najčešće se izvodi kroz usta jer ne ostaje ožiljak, a 'plastičari' tvrde da je operacija prilično jednostavna i kratka. Negdje se radi zajedno s ostalim estetskim zahvatima na licu, a zadržavanje u bolnici nije potrebno. Oporavak nakon zahvata traje oko tri tjedna, a rezultati su vidljivi tek nakon nekoliko mjeseci.

Ukoliko razmišljate tko su kandidati koji se odluče za ovakav proces, najbolji su oni s prirodno punijim obrazima, a oni koji nemaju prirodno pune obraze moraju dobro razmisliti o zahvatu. Operacija će istaknuti kosti lica, posebno jagodične kosti i donji dio lica.

Ovaj trenutno jako popularan trend plastične kirurgije vlada društvenim mrežama, a mišljenja su podijeljena. Mnogi kritiziraju novu tendenciju za što užim licem te pozivaju ljude da se okrenu svojim prirodnim karakteristikama i prigrle svoje nedostatke.

Popularnosti ovog zahvata pridonose poznata lica, ali i društvene mreže. Manekenka Chrissy Teigen prošle je godine na Instagramu objavila da se podvrgla uklanjanju bukalnog masnog tkiva, a priča se da su i druge slavne osobe s isklesanim jagodicama podvrgnute zahvatu, iako se službeno nisu izjasnile o toj temi. No društvene mreže i ovaj su se put pokazale kao glavni pokretač interesa. Posljednjih godina upravo se na njima rađaju i umiru trendovi jer korisnici iz prve ruke dijele svoja iskustva. Ne čudi stoga da buccal fat removal posljednjih nekoliko tjedana trenda na društvenim mrežama, no kirurzi, kozmetičari i svakodnevni korisnici također preko njih pozivaju na oprez u vezi sa zahvatom.

Ellen Gendler, kozmetička dermatologinja iz New Yorka, objavila je video na TikToku u kojem je upozorila pacijente, osobito mlade žene, da izbjegavaju uklanjanje bukalnog sala. 'Najnoviji trend uklanjanja bukalnog sala vjerojatno je najgluplji trend koji sam vidjela u dugo vremena', rekla je u videu u kojem upozorava da uklanjanje bukalne masnoće, odnosno volumena, može imati učinak preranog starenja.

TUGA JE GOLEMA

[FOTO] Našim nogometašima ni njihovi klinci nisu mogli vratiti osmijeh na lice

Pogledaj galeriju

Iako bi to u početku moglo izgledati laskavo, činjenica je da kako starimo, prirodno gubimo volumen na licu, koje zbog nedostatka bukalne masnoće s godinama može izgledati mršavije i starije. 'A kada vaša bukalna masnoća nestane, nema načina da je prirodno vratite - iako se kozmetički fileri i injekcije masti mogu koristiti za repliciranje izgleda bukalnog sala', upozorila je Gendler i pozvala pacijente koji razmišljaju o uklanjanju bukalne masnoće da razmotre rizike i shvate kako bi se njihovi rezultati mogli promijeniti tijekom vremena - i to na gore.

Od davnina znamo da je volumen ono što, između ostalog, licu donosi mladenački izgled, upozoravaju stručnjaci, a uklanjanje bukalnih masnih jastučića poput nije nešto što se radi samo zato što ste to vidjeli na Instagramu.