MALO MATEMATIKE

Znate li pravilno objesiti sliku na zid?

02.09.2014 u 07:33

Bionic
Reading

Niste li sigurni na koju visinu objesiti omiljenu sliku i kako odrediti točku vješanja, saznajte trik koji se koristi u galerijama i muzejima

Osnovno pravilo pri donošenju odluke o tome gdje objesiti umjetninu odnosi se na visinu postavljanja slike, a glasi da ona mora biti u razini pogleda odnosno očiju.

Kako je objasnio Maxwell Ryan u svome videoprilogu, prosječna visina je oko 150 centimetara od poda te na sredini zida, naravno uz izračun koji ovisi o veličini slike. Za to vam je pak potreban metar da biste prvo odredili sredinu zida, zatim i visinu.

Ryan ističe da također nije bitno radi li se o velikoj ili manjoj slici jer se visina odnosi na prosjek i dobro funkcionira bez obzira sjedite li ili stojite dok gledate umjetninu.

Pravilo koje koriste muzeji ili primjerice galerije kaže da se na 150 centimetara visine doda pola od visine okvira slike i oduzme dio od ruba do točke vješanja.

Ako je okvir slike 30 centimetara, a točka za vješanje pet centimetara od okvira, znači da je potrebno zbrojiti 150 i 15 centimetara te oduzeti pet centimetara. Dakle, za konkretnu sliku točka vješanja je 160 centimetara od poda.