POKRENITE SE

Znate li koliko kobno može biti sjedenje?

20.01.2014 u 10:14

Bionic
Reading

Sjedite na poslu pa onda dođete kući i imate potrebu baciti se na kauč? Odmah se pokrenite, jer najnovije istraživanje kaže da previše sjedenja dovodi do prerane smrti

U novoj studiji ovi su rezultati povezani najviše sa ženama u starijoj dobi. Rizik od prerane smrti kod žena koje previše vremena provode sjedeći povezan je s mnogim bolestima koje mirovanje može uzrokovati.

Znanstvenica Rebecca Seguin ističe za Daily Mail kako je redovno kretanje i tjelesna aktivnost zapravo zaštitnik od mnogobrojnih loših zdravstvenih stanja.

Studija je provedena na sveučilištu Cornell of Human Ecology, a proučavali su se podaci 92.234 žene u dobi od 50 do 79 godina. One su dnevno sjedile devet do deset sati, a tu nije uračunato spavanje. Na kraju se pokazalo da sjedilački način života može doprinijeti razvoju bolesti srca te nekim vrstama karcinoma.

Studija naglašava kako su u posebno rizičnoj skupini žene koje sjede više od 11 sati dnevno te mogu ranije umrijeti od bilo koje bolesti. Kod te skupine žena rizik je veći za 12 posto u usporedbi s onima koje se odmaraju četiri sata dnevno manje.