ZDRAVLJE PRIJE SVEGA

Znate li koliko često biste trebali mijenjati posteljinu? Stručnjaci imaju odgovor na ovo pitanje

  • Autor: I. But.
  • Zadnja izmjena 09.08.2019 10:13
  • Objavljeno 08.08.2019 u 22:47
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Imate li uopće pretpostavku koliko često bismo trebali mijenjati posteljinu? Veliki broj Hrvata sigurno se ne pridržava upozorenja koje sugeriraju stručnjaci. Budete li se pridržavali ovih 14 pravila koja se tiču pranja i sušenja posteljine, vaša kvaliteta sna znatno će se popraviti, kao i vaše zdravlje

Vrtite se u njima, znojite, imate intimne odnose, a statistički podaci govore da prosječna osoba mijenja plahte svaka dva tjedna, i to u najboljem slučaju. Ovo svakako nije dovoljno često.

Ako ste se upravo posramili, možda biste trebali poslušati savjete stručnjake.

'Prosječna osoba mijenja posteljinu jednom u dva tjedna, ali u ljetnim mjesecima dva puta mjesečno nije dovoljno često jer dolazi do stvaranja alergena', rekao je Neil Robinson.

'Tijekom ljetne sezone razmislite o pranju posteljine jednom tjedno kako bi bili sigurni da pelud, prašina i druge čestice koje se zadržavaju na posteljini neće pogoršati reakcije kod alergičara', doda je Robinson.

No ne bi samo alergičari trebali redovito mijenjati posteljinu. Osim alergena, na plahtama se redovito nakuplja tona mrtvih stanica koje služe kao hrana grinjama, a ukoliko spavate goli budite sigurni da vaše posteljine nose tragove fekalija. Poprilično odvratno, zar ne?

Stručnjaci tvrde kako nije dovoljno redovito prati posteljine, već i na optimalnoj temperaturi.

Pranje na visokim temperaturama također pomaže ubiti bakterije. Tijekom jedne studije znanstvenici su otkrili da je pranje odjeće na toplijim temperaturama efikasnije u uklanjanju tragova peludi, pa kada perete svoje plahte nastojte pripaziti da temperatura bude namještena na barem 40 do 60°C.

Kako biste se osigurali da vaše plahte i jastučnice budu super čiste, bez alergena i u vrhunskom stanju, Jo Ross, Sheridanov izvršni direktor za dizajn, pripremio je vodič uz pomoć kojeg će vaša posteljina biti besprijekorno održavana.

Vodič za pravilno pranje posteljine

1. Smanjite učestalost pranja i samim time uništavanja posteljine tako što, kada dođe vrijeme da posteljinu skinete s kreveta i bacite u koš za veš, jednostavno je preokrenete na suprotnu stranu i još jednom iskoristite.

2. Koristite deterdžent na bazi eukaliptusa koji je blaži od ostalih deterdženata za rublje.

3. Ako koristite perilicu za rublje s poklopcem koji se nalazi s gornje strane, pričekajte da se deterdžent u potpunosti razrijedi u vodi prije nego što stavite posteljinu kako na posteljini ne bi ostale mrlje od deterdženta.

4. Ne koristite izbjeljivače i posvjetljivače. Pregrubi su i mogu oštetiti vlakna.

5. Nježno pranje u perilici na 40°C idealno je za vašu posteljinu.

6. Nemojte pretrpavati perilicu. Ostavite mjesta kako bi voda mogla cirkulirati između posteljine.

7. Posteljinu uvijek ostavite da se opere do kraja uz potpuno ispiranje. To će spriječiti nakupljanje kemikalija na vlaknima.

8. Posteljinu nemojte sušiti na vrućim mjestima i izbjegavajte pretrpavanje sušilice. Važno je cirkuliranje zraka u sušilici.

9. Pamučne posteljine svakim pranjem postaju sve mekše. Bduite sigurn da je vaša posteljina potpuno suha prije nego je složite u ormar.

10. S vremena na vrijeme operite jastuke u toploj vodi kako biste spriječili nakupljanje alergena.

11. Jastuke sušite na direktnom suncu i na zraku kako bi se što prije osušili. Sunce će djelovati antibakterijski na jastuke.

12. Prije posteljine na jastuk navucite zaštitu za jastuk kako bi jastuk održali što duže čistim.

13. Redovito perite zaštitu za madrac i jastuk, posebno ukoliko imate naviku plahte i jastučnice koristiti s obje strane.

14. Zamijenite svoj jastuk novim svakih 18 mjeseci do dvije godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!