NAJVAŽNIJI OBROK U DANU

Znate li kako treba izgledati zdrav doručak?

24.11.2015 u 15:54

Bionic
Reading

Znate li kako uopće treba izgledati zdrav doručak? Umjesto jaja, peciva, salama i hrenovki, počnite birate zdravije namirnice

Istraživanja pokazuju kako se početkom godine mnogi odlučuju na zdraviju prehranu. Ako želite zdravo doručkovati, morate znati koje točno namirnice sadržava zdrav doručak. Donosimo vam stoga pregled namirnica koje biste trebali učiniti sastavnim dijelom svoga doručka.

Ništa bez cjelovitih žitarica
Ako želite biti zdravi i puni energije, žitarice moraju biti cjelovite. Jedno je znanstveno istraživanje pokazalo da cjelovite žitarice u doručku poput zobenih pahuljica, pomažu u koncentraciji i učenju. Dakle, umjesto rafiniranih žitarica od kojih se sastoje razna peciva, palačinke i ostale popularne namirnice, za doručak birajte cjelovite žitarice. Zdravije su, a pomažu i vitkosti.

I proteini su dobrodošli, ali u manjim količinama

Proteini su važan dio zdravog doručka jer, među ostalim, pružaju osjećaj sitosti što čovjeku omogućuje da izdrži bez hrane do ručka. Dakle, malo proteina u doručku u obliku mlijeka, jogurta, jaja ili kikiriki maslaca nije loša ideja, ali ne treba pretjerivati. Ako preskačete proteine u doručku, imat ćete ih potrebu nadoknaditi u idućim obrocima, a to nije baš najpametniji izbor. Stoga neka se nađu kao dio doručka.

Probiotički jogurti najpametniji su izbor
Bilo bi dobro da u doručak uvrstite i probiotike. Na temelju istraživanja koje su proveli istraživači sa sveučilišta College Cork, probiotički jogurti jedni su od najzdravijih prehrambenih proizvoda koje možete naći na tržištu. Posljednja istraživanja dokazuju da probiotici mogu djelovati čak i kao lijek te pomoć u kontroli tjelesne težine. Možete ih konzumirati tako da njima prelijete integralne žitarice. Na taj ćete način dobiti zdrav i ukusan doručak.

Voće je obavezno
Jako je dobro da u svoj doručak uključite i voće. Naravno, te namirnice možete uključivati i u druge obroke jer su iznimno zdrave. Voće obiluje vitaminima i vlaknima koji pomažu da se do ručka zadrži osjećaj sitosti pa nema potrebe za prejedanjem. Možete, primjerice, doručkovati zobene pahuljice, a u njih dodajte naribanu jabuku ili bobičasto voće. No neka istraživanja pokazuju da je ujutro najbolje pojesti samo voće bez ikakvih dodataka jer tada naš organizam uzima ono najbolje iz voća.