DRUGO LICE OTOKA SREĆE

Zen, vino, smilje i umjetnost održavanja motocikala na Rabu

12.07.2016 u 11:00

Bionic
Reading

Zaželjeli ste se sunca i mora za vikend, daleko od usijanog betona? Na dva i pol sata od Zagreba naći ćete se na Rabu, ali budite upozoreni, Rabljani će vas natjerati da povisite standarde i prestane biti turist koji ganja samo plaže i sladoled na nekoj teraci

Kad vas netko na rapskoj čakavštini pita 'Kaj si za vikend?' želi znati gdje ste, a odgovora ima stotinjak. Tražite li adrenalinsku avanturu na kajaku ili biciklu, ćakule o motorima uz nekoliko čaša domaćeg vina, ribanje i ribarsko prigovaranje negdje na pučini, koktele i Copacabana after na plaži ili punk među debelim gradskim zidinama – na dobrom ste mjestu.

Dva i pol sata do drugog svijeta


Od Zagreba do Raba dijeli vas nešto više dva sata vožnje automobilom, u što ulazi i petnaestominutna vožnja od pristaništa Stinica na kopnu do Mišnjaka na južnoj strani otoka. Reda vožnje ljeti nema, kao ni tradicionalnih redova, jer se trajekti smjenjuju jedan za drugim dok i zadnji automobil nije prebačen na Mišnjak.

Iz Rijeke i Zadra možete doći i hidroavionom za 20 do 30 eura, a tu su i taksi brodice koje vas povezuju s drugim otocima.

Pri logistici prijevoza s kopna na otok nema nikakve nervoze, kao ni na trgovima, u restoranima, kafićima, na pjacama.


Nakon deset minuta na otoku, među smiljem i dobro raspoloženim Rabljanima udarit će vas nevjerojatna spoznaja da vam turistička brošura na kojoj piše 'Otok sreće' nije lagala.

Rabska torta s tetom Ružom


To će prvi uvidjeti ljubitelji morske hrane, kad shvate da je gastro ponuda daleko od samo ribe s gradela i liganja iz zamrzivača.

U samom centru Raba, do kojeg iz raznih hotela možete doći taksi brodicama po cijeni jedne ZET-ove autobusne karte, nad ljetnom vrevom glavnog starogradskog trga Municipium Arba možete probati carpaccio i druge specijalitete od lokalne ribe u restoranu Astoria, gazdaričine deserte s tradicionalnim lokalnim sastojcima i modernim zaokretom, a ako se sprijateljite s gazdom, dat će vam da mimo vinske karte probate njegovo vlastito crno vino.


Među zidinama starog grada možete naći sve od tradicionalnih restorana do tapas barova, a želite li probati nešto toliko autohtono da se može opisati samo lokalizmom 'rabska', to je bez iznimke rabska torta. Recept za taj desert je 800 godina star i datira iz vremena kada je na otoku bilo obilje badema koji se blanširaju i melju, čineći temelj slastice koja se služila na trpezama plemića i velikaša.


Najbolje mjesto na kojim je možete probati je u Kući rabske torte, gdje možete vidjeti i kako je teta Ruža priprema te se i sami okušati u tome uz njeno vodstvo – nije tako jednostavno kao što izgleda!

Bademi, korica limuna i naranče, malo maraskina i puno vještine rezultiraju sočnom i aromatičnom tortom koja najbolje prija u zatvorenom dvorištu Kuće rapske torte, gdje među rimskim iskopinama možete isprobati i slane domaće delicije, ali i razne kekse domaće proizvodnje s okusom lavande, naranče i ružmarina ili pak tradicionalne muštaćone s tamnom čokoladom.


Plavac mali kod Franje

Kada isprobate hranu i vina u restoranima u centru Raba, vrijeme je da se zaputite u vinograde Franje Jureše i baciti pogled na 'čokote' domaće brajde i plavca malog koji rastu uz more, kao i podrume u kojima ih Franjo pretvara u vino.


Uz slijed merlota, plavca malog i prošeka te nezaobilazni pršut, sir i domaće rajčice, Franjo će vam ispričati kako koje vino nastaje i koje su razlike u proizvodnji, a ako vam pogled padne na jedan iz kolekcije motora koje sam slaže, upast ćete u poglavlje knjige 'Zen i umjetnost održavanja motocikala'. Nakon dobrog društva i crvenog vina, zena neće ni vama nedostajati.

Ako vam zatreba Vespa, Franjo ih također renovira u svojoj radioni – ali samo ako mu 'kliknete' na prvu!

Oženi se, razvedi se


Rab je popularno odredište za vjenčanja i među strancima. koji na vidikovcima ili pod morem traže nešto drukčije od uobičajene šetnje do oltara. Usput budi rečeno, sam Rab je pobratim sa San Marinom pa ako vučete korijene iz jedne od ove dvije lokacije i kojim se slučajem zaljubite u nekoga iz drugog grada-prijatelja, vjenčanje vam plaća San Marino!


Ako ste pak otkrili da brak nije za vas i želite svoj razvod provesti u maniri Gwyneth Paltrow i Chrisa Martina kao 'namjerno otparivanje', nećete ostati kratkih rukava.

Prava lokacija za to je vila Barbat, gdje će vas dočekati ljubazna gazdarica, a kada njenog muža pozdravite s 'gazda', ispravit će vas i reći da je on samo muž od gazdarice. Ujedno je i osoba koja će voditi ceremoniju razvoda uz zvuke cvrčaka i zapljuskivanje mora ili vam napraviti najbolji domaći sladoled od vanilije s domaćim maslinovim i bućinim uljem koje ste probali, ako vam već razvod nije na jelovniku.


Budite upozoreni, uz tartar od svježe tune i brancina te opuštenu atmosferu, možda i odlučite da je život nekad jednostavno lijep i odustanete od prvotne namjere.

Trekking i trošenje kalorija


Nije vas još izmorila degustacija delicija koje Rab može ponuditi? Na Rajskoj plaži čekaju vas kajaci, škole ronjenja, jet ski i drugi načini na koje možete istražiti obalu i podmorje, a nitko se neće naljutiti ni pridružite li se lokalcima u vaterpolo utakmici. Dapače, utakmice će se kasnije prepričavati u lokalima pa ćete se lakše ubaciti u razgovor u jednom od lokala.

Među plažama ćete naći i one za pse, naturiste, avanturiste ili samotne uvalice na kojima možete biti što god hoćete, potpuno sami.

Kalorije možete potrošiti i na dva sata dugoj šetnji prema vidikovcu Kamenjak s kojeg puca pogled na grad Rab, a floru, faunu i neuobičajenu geomorfologiju Raba možete upoznati i šetnjom kroz Geopark, projekt koji je razvijan četiri godine i broji više od sto informativnih punktova.


Možete i prošetati kroz vrtove eko gospodarstva Natura Rab obitelji Kaštelan, koja na otoku radi proizvode na bazi meda i maslina, od prirodne kozmetike pa do rukotvorina od drva. U malom dućanu gdje svoje proizvode nude, sve miriše po lavandi i smilju, a domaćini će vas ponuditi smokovačom ili travaricom s domaćim šumskim medom.

Noćni život, na sve načine


Večer je rezervirana za izlazak u grad – Rab svoju 'clubbing' tradiciju vuče još iz osamdesetih godina, ali scena nije u tim godinama zapela. Rajska se plaža jednom godišnje pretvara u Copacabanu, uz zvukove sambe i šarene kostime, grad obiluje lounge barovima, klubovima poput kultne Sande koja i danas odiše na šarene osamdesete ili punk-rock lokacijama.

Nije naodmet spomenuti ni da se Rab ponosi time što je jedno od naj gay-friendly mjesta na Jadranu i to ne bez razloga – ili bez ciljanih odredišta.

Šetnja s vitezovima po Fjeri


Za sve koji žele mirnije večeri, rapski parkovi često posluže kao pop-up lounge barovi prepuni svijeća i glazbe, a svake godine na ulicama se održava i Rapska fjera, kada grad pokazuje svoju srednjovjekovnu tradiciju.

Svako mjesto na otoku ima svoju zastavu, koje zašarene centar samog grada Raba dok se priprema zaroniti u prošlost. Vitezovi hodaju ulicama, streličari se nadmeću međusobno, a tradicionalna hrana priprema se na svakom koraku prema receptima iz 1364. godine, kada se održao prvi Ljetni festival ili fjera kao proslava oslobođenja od Venecije.


Taj festival održava se od 25. do 27. srpnja pa još stignete na njega, a onda iskoristite i sve druge mogućnosti koje vam Rab pruža.

Nakon jednog vikenda shvatit ćete da 'otok sreće' nije samo turistički slogan, no najbolji dio je da sami definirate što ta otočka sreća za vas znači – izbora barem ne nedostaje.