RUMUNJSKA

Zemlja grofa Drakule

  • Autor: Ivan Gambiroža
  • Zadnja izmjena 11.02.2009 08:40
  • Objavljeno 11.02.2009 u 08:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Rumunjska je zemlja koja je do prije nekoliko godina imala marginalno značenje za cijelu Europu, no nakon ulaska u Europsku uniju, ta zemlja 'otvara svoja vrata' i pokazuje mnoge prirodne i kulturne ljepote za koje do danas mnogi od nas nikad nisu čuli

Nedavno sam imao priliku posjetiti Rumunjsku, zemlju smještenu na jugoistoku Europe na obali Crnog mora. Prije polaska čitao sam o toj zemlji i tek sam tada shvatio koliko malo znam o njoj. U većini literature do koje sam prije putovanja došao tražeći po knjižnicama i internetu Rumunjska je prikazana kao zemlja koja je krajem 80-ih godina 20. stoljeća izašla iz komunističkog režima brutalnog diktatora Ceaucescua od čijih se posljedica i danas oporavlja. Međutim o njezinim prirodnim i kulturnim ljepotama gotovo ništa ne znamo. No, došavši u tu zemlju, upoznao sam se s bogatom kulturnom poviješću i prekrasnim krajolicima.

Ivan Gambiroža

Ivan Gambiroža

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Industrijski pejzaž Rumunjske

Nakon jednodnevnoga posjeta Budimpešti gdje smo se upoznali s bogatom kulturnom poviješću tog prekrasnog srednjoeuropskoga grada, te posjetili Citadelu na brdu Gallert, mostove Erszebet i Lanchid, Trg Heroja, palaču Vaydahunyad, Kraljevski dvor na Budimu, Ribarsku kulu i drugo, krenuli smo prema Bukureštu, glavnom gradu Rumunjske. Putem smo prošli kroz mnoga rumunjska sela. Teško je riječima opisati ugođaj tijekom prolaska kroz njih. Možda je svemu pridonijelo tmurno i kišovito vrijeme koje nas je pratilo cijelim putem do glavnog grada Rumunjske. Sam način gradnje kuća u ovom kraju sličan je onomu s područja istočne Hrvatske. Između svakog sela ili manjeg grada dalo se primijetiti da je Rumunjska industrijska zemlja, jer smo svakih 10-ak kilometara prolazili pored velikih tvornica iz razdoblja socijalizma, ali i onih novijih.

Krećući se dalje prema jugu zemlje, primjećuje se kako je to područje sve razvijenije. U večernjim satima napokon stižemo do Bukurešta – 'Pariza istoka Europe', kako ga se često naziva. Bukurešt je najveći i glavni grad Rumunjske, ujedno je i glavno kulturno, političko i gospodarsko središte, a broji oko dva milijuna stanovnika. Grad se odlikuje bogatom kulturnom poviješću jer se prije više od 500 godina počeo razvijati u središnjem dijelu Vlaške nizine. Kroz sam središnji dio grada teče rijeka Dambovita koja grad dijeli na dva dijela. Grad krase različite arhitektonske znamenitosti od kojih svakako treba spomenuti zgradu Parlamenta koja je u svijetu druga po veličini, odmah nakon Pentagona. Od ostalih znamenitosti, posebno se ističu Palača Pravde, Pantheon, Athenaum, Predsjednička palača, Glavna sveučilišna knjižnica, Kraljevski dvorac…

Poseban ugođaj doživjeli smo za slobodnog vremena kada smo obilazili sporedne gradske ulice u kojima se osjeti 'duša' grada. Od mnogih stvari koje smo vidjeli i doživjeli u gradu, svima od nas će zasigurno zauvijek u pamćenju ostati noćni izlasci. Naime, u svakom noćnom klubu koji smo posjetili ugledali bismo upravo vjenčane mladence koji su se u noćnim lokalima zabavljali kao i svi drugi gosti. Oduševio nas je i izuzetno jeftin javni gradski prijevoz (primjerice, vožnja podzemnom željeznicom za 10 osoba  stoji samo sedam leia, odnosno 14 kuna).

Sljedeće odredište bio je Brasov (280.000 stanovnika), grad u samom srcu Transilvanije. Na putu prema Brasovu posjetili smo Snagov gdje se navodno nalazi grob Vlada Tepeša poznatijeg kao grofa Drakule, kojega je proslavio irski pisac Bram Stoker, a inspiraciju za lik našao je u povijesnoj osobi poznatoj zbog svoje okrutnosti. Putujući prema središnjem dijelu zemlje, krajolik je sve ljepši, a posebno se ističu planinski vrhovi Transilvanijskih Alpa koji su pokriveni snijegom davali poseban ugođaj. Sam centar grada Brasova na čijem glavnom trgu dominira romanička crkva, smješten je na padinama dvaju brežuljaka. Zbog utjecaja njemačke kulture, grad je gotovo identičan srednjoeuropskim gradovima. U tom gradu smo imali organiziranu večeru uz degustaciju domaćeg rumunjskog vina te nastup folklornog ansambla Cerbul Carpatin.

Ivan Gambiroža

Ivan Gambiroža

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Srednjovjekovna tvrđava u Rasnovu izgrađena je zbog obrane od Tatara

Šesti dan smo se uputili prema najpoznatijem Drakulinom dvorcu Bran u koji nažalost nismo mogli ući jer je bio zatvoren zbog renoviranja, zbog čega smo posjetili grad Rasnov nad čijom se novom gradskom jezgrom uzdiže srednjovjekovna tvrđava izgrađena ponajprije zbog obrane od Tartara, a kasnije od Turaka. S tvrđave se pruža predivan panoramski pogled na novu gradsku jezgru i na okolne planine. Putem prema Cluju prošli smo kroz Sighisoaru, rodni grad Vlada Tepeša koji je pod UNESCO-vom zaštitom. Grad se odlikuje srednjovjekovnim utvrdama, tornjevima i uskim ulicama.

U večernjim satima smo stigli na naše posljednje odredište, studentski grad Cluj-Napoca koji broji oko 400.000 stanovnika. Grad je poznat po rodnoj kući Matijaša Korvina, a velika katolička crkva koja je smještena u samom centru grada nosi njegovo ime.

Posjetili smo i studentski kampus, odjel za geografiju gdje smo se družili sa studentima iz Zadra.

Nažalost, svakom putovanju dođe kraj, pa tako i ovomu. Krenuli smo prema Zadru puni dojmova i lijepih uspomena u nadi da ćemo opet posjetiti ovu prekrasnu zemlju bogatu prirodnim ljepotama i kulturnom baštinom. Također, svima vama koji nikad niste bili tamo savjetujem, ako ikad budete imali priliku, svakako je posjetite.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi