DA DULJE TRAJE

Želite sačuvati brončani ten? Obratite pozornost na ove namirnice

28.07.2017 u 06:56

Bionic
Reading

Lijepa i osunčana boja kože za mnoge je još vrlo poželjna usprkos trendu blijede puti koji promoviraju holivudske zvijezde porculanskog tena koje se klone sunca, poput Nicole Kidman, Amy Adams ili Jessice Chastain

Ako volite brončani ten, zasigurno ga želite i što dulje zadržati, no koliko ćete u tome uspjeti, to ipak najviše ovisi o vašem tipu kože. Dakako, osobe svjetlije puti izgubit će ranije boju.

Istraživanje koje je provelo Sveučilištu u Bristolu pokazalo je kako je preplanulost koja se postiže kombinacijom zdravog načina prehrane i umjerenog izlaganja suncu upravo ona koju svi žele postići te ujedno sačuvati zdrav izgled kože. Ukoliko želite pojačati učinak, preporučuje se dodati u prehranu i vitamin B u obliku tableta, a on će pomoći u sprečavanju starenja i boranja kože te potaknuti prirodno tamnjenje. Inače, betakaroten ima ključnu ulogu u stvaranju melanina, pigmenta koji je odgovoran za tamnjenje kože. Betakaroten je široko rasprostranjen biljni pigment koji se nalazi u voću i povrću u svim nijansama od žute i narančaste pa sve do tamnozelene boje.

Evo što konzumirati kako biste očuvali osunčani ten:

Cikla

Ova namirnica bogata je vitaminom A koji tijelu pomaže proizvesti melanin. Pripremite je skuhanu na pari ili je sirovu naribajte kao vrlo ukusan dodatak zdravim i osvježavajućim salatama.  

Jaja

Ova zdrava namirnica prepuna je vitamina A, B, D koji regeneriraju i hrane vaše tijelo i kožu. Uz omega-3 i omega-6 masne kiseline, osunčanom tenu pomaže vitamin B6 koji se nalazi u žumanjku jaja, a zbog kojeg koža dobiva zaštitni sloj u obliku tamnih pigmenata koji je štite.

Mrkva  

Ova supernamirnica utječe na prirodni sjaj kože zahvaljujući velikoj količini betakarotena. Najbolje ju je grickati sirovu, naribanu u salati s rajčicom i paprikom ili u kombinaciji s tikvicama, koje su također saveznice ljetnog tena.

Lubenica i dinja

Osim što će vašem organizmu dati potrebnu tekućinu, ovo voće prepuno je vitamina A koji privlači zrake sunca i time ten dobiva toliko željenu brončanu boju. Lubenica sadrži i vitamin B i B6, koji su također prijatelji vaše kože i brončane puti.

Riba, bademi i lješnjak

Ove namirnice sadrže omega-3 masne kiseline te sprečavaju starenje kože. Namirnice treba konzumirati sirove ili skuhane na pari, a preporučuju se u kombinaciji s ekstra djevičanskim maslinovim uljem, koje pomaže u apsorbiranju betakarotena.

Voda

Znanstvenici smatraju da je voda ključan element u produljenju vijeka trajanja stanica kože, stoga se preporučuje njeno konzumiranje u što većim količinama. Namirnice poput krastavaca i celera sadrže velike količine vode, zbog čega su idealne za konzumaciju upravo u ljetnim mjesecima.