za prste polizati

Ukusni i brzi recepti s rajčicom idealni za tople ljetne dane

16.07.2017 u 12:40

Bionic
Reading

Sezona rajčica napokon je stigla, a mi imamo rješenje kako najbolje i najbrže iskoristiti ove slasne i niskokalorične namirnice. Za vas smo pripremili nekoliko ukusnih i jednostavnih recepata s rajčicom s kojima ne možete pogriješiti

Ova ukusna ljetna namirnica koju mnogi pogrešno navode kao povrće, zapravo je voće, a u kuhinjama diljem svijeta od nje se pripremaju ukusni umaci, dodaci jelima te raznorazna predjela i juhe. Rajčica ima bogat okus i lako se prilagođava namirnicama pa je nezaobilazan dodatak mnogim jelima, te dozvoljava ekperimentiranje u kuhinji.

Jedna rajčica srednje veličine sadrži svega 22 kalorije, stoga i ne čudi činjenica da se rajčica preporučuje u dijetama. Bogata je vodom i vlaknima, zbog čega se smatra laganom namirnicom idealnom za ljeto. Ova visoko nutritivna namirnica bogata je vitaminom C, kalcijem i magnezijem, a njezin sok snižava tlak pa se rajčica preporučuje i osobama koje imaju problema s povišenim tlakom te srčanim bolesnicima.

Maštate li o ukusnim i niskokaloričnim jelima od rajčice na koje nećete potrošiti sate kuhanja, isprobajte neke od ovih jednostavnih recepata koji će vam izmamiti osmjeh na lice i ugasiti glad.

1. Gazpacho juha

Sastojci (4 osobe)

  • 4 srednje velike rajčice
  • 2 velika krastavca
  • 2 glavice crvenog luka
  • 3 srednje velike paprike
  • 1 žlica šećera
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje
  • malo aceto balsamica
  • šalica vode
  • svježi origano/bosiljak/peršin

1. Povrće očistite i nasjeckajte na najsitnije komade. Pazite da vam se pritom na dasci za rezanje ne iscijedi sav sok od rajčica, jer vam treba za konzistenciju juhe. Na kraju sve zalijte šalicom vode.

2. Povrće začinite šećerom, soli, svježe mljevenim paprom, maslinovim uljem i par kapi aceto balsamica. Pustite da odstoji u hladnjaku kako bi se sastojci povezali i u međuvremenu skuhajte jaja. Moraju biti tvrdo kuhana kako se ne bi izlila u juhu.

Posluživanje

Servirajte hladno s kuhanim jajima i prepečenim kruhom. Španjolci  gazpacho vole jesti uz prepečeni krumpir koji nalikuje na čips s malo maslinovog ulja, soli, papra i ružmarina. Ako vam se ne da gubiti vrijeme na prženje krumpira, prepecite ostatke staroga kruha i poškropite ga maslinovim uljem i češnjakom.

2. Caprese salata

Sastojci (4 osobe)

  • 500 g srednje velikih rajčica
  • 300 g mozzarella sira
  • 30-40 g bosiljka
  • svježe mljeveni crni papar
  • 100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Priprema

1. Narežite rajčice na ploške.

2. Mozzarellu narežite na ploške pa ih zajedno s rajčicama rasporedite na većem tanjuru tako da se preklapaju.

3. Ukrasite bosiljkom narezanim na trakice i pospite paprom.

4. Salatu poškropite maslinovim uljem i poslužite s bijelim kruhom.

3. Punjene rajčice

Sastojci (6 osoba)

  • 6 većih rajčica
  • 225 g graška
  • 3 jaja
  • 100 g tune iz konzerve
  • 1/3 teglice kiselih krastavaca
  • 3 velike mrkve
  • 2 vrećice majoneze (2 x 90 g)
  • 1 žlica senfa
  • sol
  • papar
  • peršin

Priprema

1. Žlicom izdubite rajčice.

2. U lonac s vodom dodajte grašak i na kockice narezanu mrkvu te kuhajte 15-ak minuta dok povrće ne bude kuhano. Istovremeno u drugoj posudi skuhajte tvrdo kuhana jaja.

3. Kada se ohlade, jaja ogulite i nasjeckajte na sitno te ubacite u posudu u koju dodajete i ohlađeno povrće. Zatim dodajte tunu, kisele krastavce, majonezu, senf te sol i papar po želji. Dobro promiješajte.

4. Izdubljene rajčice napunite smjesom i ukrasite listićima peršina.

4. Domaća šalša

Sastojci

  • 2 kg rajčica šljivarica (mogu i druge, samo što zrelije)
  • 1 velika glavica crvenog luka
  • 4 režnja češnjaka
  • vezica peršina
  • sol
  • papar
  • svježi ili sušeni bosiljak
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 1 žlica šećera po potrebi

1. Rajčice prelijte kipućom vodom, neka stanu 2-3 minute, pa ocijedite i ohladite pod mlazom hladne vode. Ogulite kožicu. Na dasci prerežite popola, očistite od sjemenki koliko možete, pa ih onda sitno nasjeckajte.

2. Na maslinovom ulju zažutite sitno rezan crveni luk. Dodajte sitno rezan češnjak, rezanu rajčicu, sol, papar, ja odmah stavim i sitno rezan peršin i kuhajte na laganoj vatri polupoklopljeno (ako poklopite - ne može isparavati tekućina, ako pak sasvim otklopite - isprskat će okolo...najbolje napola).

3. Kad je tekućina upola ishlapila, dodajte bosiljak i nastavite kuhati. Šalša je gotova kad ulje ispliva na površinu. Po potrebi dosolite, a ako je kisela, dodajte žlicu šećera.

4. Šalšu možete zamrznuti, pa u sezoni rajčica skuhajte veću količinu i podijelite u kesice. U nedostatku svježih rajčica, šalšu možete praviti od pelata iz konzerve.

5. Relish od rajčica i tikvica

Sastojci (4 osobe)

  • 1kg rajčice
  • 1 luk
  • 100 g smeđeg šećera
  • 150g tikvica
  • 60 ml tamnog vinskog octa
  • 1žličica zrna senfa
  • prstohvat/dva ljute papričice (po želji)
  • ¼ žličice mljevenih klinčića
  • ½ žličice soli
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 2 žlice soka od limuna
  • 1 žličica nasjeckanog bosiljka

Priprema

1. Rajčicama ogulite koru pa ih narežite na deblje šnite. Na sitno nasjeckajte luk.

2. U lonac stavite rajčice i luk pa poklopljeno kuhajte 40 min. Za to vrijeme na krupnije naribajte tikvice.

3. U lonac dodajte naribane tikvice, mljeveni klinčić, po želji ljute paprike, zrna senfa, šećer i ocat. Ostavite da se kuha još pola sata pa dodajte koncentrat rajčice, sok od limuna i nasjeckani bosiljak.

4. Vruću smjesu izlijte u zagrijane teglice, zatvorite i ostavite da se hladi.

6. Tart od rajčica

Sastojci (4 osobe)

  • 1 kupljeno lisnato tijesto
  • 8 rajčica srednje veličine
  • 6 kriški tosta
  • 4 češnjaka
  • 1 manja konzerva crnih maslina bez koštica
  • peršin
  • prezle
  • sol
  • papar
  • prezle za posipanje (pomiješate ih sa češnjakom u prahu i peršinom)

Priprema

1. Rajčice opariti kratko u kipućoj vodi pa ih zatim preliti hladnom vodom.

2. Oljuštiti ih, izdubiti, okrenuti, malo posoliti i ostaviti 10 minuta da se ocijede od viška vode.

3. Tost prepeći u tavi pa kad postane hrskav i dobije zlatnu boju izmrviti ga

4. Peršin, masline i bijeli luk sitno nasjeckati pa onda pomiješati s tostom, posoliti i popapriti.

5. U posudu za pite poredati rajčice tako da im strana za punjenje bude prema gore pa ih napuniti spremljenom mješavinom.

6. Uzeti lisnato tijesto pa s njim prekriti rajčice i zatvoriti rubove prstima presavijajući ih.

7. Staviti ih u prethodno zagrijanu pećnicu i peći na 200°C oko 30-35 minuta.

8. Ako na kraju pečenja budete primijetili višak vode na dnu posude, iscijedite je

9. Nakon što tart bude gotov, prevrnite ga na veliki tanjur za posluživanje tako da lisnato tijesto bude na dnu.

10. Prije posluživanja posipajte prezlama sa češnjakom i peršinom (po želji dodajte mozzarellu).