u tri koraka

Želite raskošne hortenzije? Samo slijedite ovu jednostavnu metodu zalijevanja

06.04.2024 u 13:18

Bionic
Reading

Stručnjakinja za održavanje vrtova donosi metodu zalijevanja od tri koraka uz koje će hortenzije imati više pupova te raskošno cvati do jeseni

Za raskošan rast hortenzija bitno je pravilno orezivanje, povremeno dodavanje kvalitetnog gnojiva te - adekvatno zalijevanje. Stručnjaci tvrde da postoji jednostavna metoda od tri koraka uz koju će vaš divan šareni grm procvasti ljepši nego ikad prije.

Stručnjakinja za uređenje vrtova Amy Enfield godinama održava okućnice diljem Ujedinjenog Kraljevstva te je iz bogatog iskustva saznala kako trik u zalijevanju svake godine postane presudan u raskošnom cvatu hortenzija.

Osim što će ovaj način zalijevanja osigurati cvat od proljeća do jeseni, stručnjakinja ističe i kako će garantirano potaknuti još više pupova.

'Hortenzije je važno duboko zaliti nekoliko puta tjedno jer je vrlo bitno da voda dođe do korijena', rekla je za stranicu slavne Marthe Stewart.

Pojasnila je i kako je bitno da se ne zalijevaju listovi jer ih voda, posebno u kombinaciji s visokim temperaturama ili direktnim suncem, može oštetiti i usporiti rast.

'Zato je bitno da hortenzije zalijevate rano ujutro, kako biste spriječili potencijalno kobna isparavanja tekućine iz zemlje', kaže.

Opisala je i tri specifična koraka u zalijevanju hortenzija za raskošan.

  1. Zalijevajte hortenzije nekoliko puta tjedno.
  2. Zalijevajte samo korijen, a ne listove ili cvijeće.
  3. Zalijevajte grm rano ujutro.

'Pomoći će i ako oko podnožja grma hortenzije stavite sloj malča jer će on držati zemlju vlažnom i hladnom. Naime, ova biljka najbolje raste ako je njena zemlja stalno vlažna. Vrijedi uzeti u obzir i da sorte s krupnijim cvjetovima imaju veću potrebu za vodom', poručila je stručnjakinja.

Dodala je i kako je bitno da su hortenzije posađene na području koje nije cijeli dan izloženo direktnom suncu jer će ono usporiti, a potencijalno i uništiti cvat.