od nježne roze do bordo

Evo kako promijeniti boju hortenzijama pomoću namirnica koje inače bacate

22.03.2024 u 11:47

Bionic
Reading

Hortenzije mijenjaju boju ovisno i pH vrijednosti tla, a na to ćete lako utjecati i uobičajenim namirnicama poput ljuski jajeta ili kave

Vjerojatno ste već čuli da svojim divnim hortenzijama možete mijenjati boju, no možda vam je promaklo da je jedino što vam treba za ovaj efektan postupak tek poneka sitnica koju već imate u svom kućanstvu.

Nježna ružičasta, romantična lila ili duboka plava boja samo su neke od očaravajućih nijansi cvjetova hortenzije koje s nestrpljenjem očekujemo vidjeti kao najljepši ukras u svom vrtu.

Cvijeće za vrt u proljeće Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

No, ako vam je kojim slučajem dosadila uobičajena boja grma, ili biste se jednostavno voljeli poigrati s tehnikama mijenjanja njegovih nijansi, stručnjaci ističu da vam uopće ne trebaju skupocjeni dodaci iz specijaliziranih trgovina.

Naime, jedna ljubiteljica uređenja vrtova na TikToku je pokazala kako je promjena hortenzija u jarko ružičastu boju moguća uz dodavanje - ljuski jajeta.

Razlog je jednostavan, one će promijeniti pH vrijednost tla, koja određuje nijansu cvata. Primjerice, plave nijanse nalaze se na skali pH vrijednosti do 5, lila je 5,5, a ružičaste nijanse kreću od 6,5.

Dakle, ako želite da vaše hortenzije imaju plave cvjetove, potrebno vam je tlo učiniti kiselijim, a u tome vam mogu pomoći zrna kave. No, ako se ne želite odreći svježih, aromatičnih zrna, možete jednostavno obogatiti zemlju talogom omiljenog kofeinskog napitka.

Istu boju dobit će i dodavanjem otopine organskog jabučnog octa i vode u omjeru 1:20, no pripazite da ova tekućine ne dospije na listove, već samo u zemlju i uz korijen.

Za kraj, ako želite jednu od najrjeđih, a samim time i najpoželjnijih boja - bordo - koristite vapno ili drveni pepeo iz peći, koji će povećati lužnatost tla.