ZNANSTVENO UTEMELJENO

Želite li savršeni izgled kose, izbjegnite ove najčešće pogreške

02.11.2017 u 19:52

Bionic
Reading

Neuspješni pokušaji ponavljanja savršene frizure, bez obzira što koristite dokazanu tehniku sušenja kose, imaju svoje znanstveno objašnjenje, a savršenstvo koje pamtite prije možete zahvaliti vremenskim prilikama nego načinu češljanja ili sušenja

Vremenske prilike imaju veliki utjecaj na izgled vaše kose, no bez obzira na to postoji znanstveno dokazana tehnika savršenog sušenja kose s kojom ćete izvući maksimum.

Znanstvenik sa Sveučilišta Cambridge, dr. Tim Moore, proučavao je kako pranjem, sušenjem i uređivanjem možemo postići bolji izgled ili naštetiti svojoj kosi, i zadirući u najdublje stanične razine otkrio male tajne savršene njege.

Za razumijevanje tajni koje je dr. Moore otkrio za Daily Mail, nije potrebno tako duboko zadirati u strukturu kose i dovoljno je spomenuti da se svaka vlas sastoji od vanjskog zaštitnog sloja koji nazivamo kutikula i središnjeg sloja kojeg nazivamo korteks. Oba su načinjena od proteina keratina, no kutikula je kalcificirana i kruća poput noktiju, dok je korteks fleksibilniji i kosi daje snagu i elastičnost.

Prirodno sušenje kose

Jedna od većih zabluda je da je bolje kosu ostaviti da se suši prirodno bez sušila, ali to je možda i najštetnija stvar koju radite svojoj kosi. Voda prolazi kroz praznine na kutikuli, a u korteks se može apsorbirati vode do 30 posto težine kose. Voda mijenja molekularnu strukturu i oslabljuje kosu pa usporenim sušenjem kosu izlažemo pucanju i trajnim oštećenjima.

Kvaliteta proizvoda za njegu

Kvaliteta proizvoda za njegu kose ovisi o cijeni i svakako bi trebalo izbjegavati one najjeftinije. S druge strane, neki najluksuzniji proizvodi ne opravdavaju svoju cijenu pa je preporuka ovog stručnjaka držati se zlatne sredine i u skladu sa svojim mogućnostima plaćati više.

Sušenje s ručnikom

Prije upotrebe sušila za kosu višak vode dobro je ukloniti ručnikom, ali to nikako nemojte raditi trljanjem kose nego nježno je pritišćući. Oslabljenu kosu trljanje kida, a različita duljina dlačica kosi daje kovrčav izgled.

Češljanje ili četkanje kose

Mokru kosu nikako nemojte četkati jer će popucati i izlomiti se. Počešljajte je češljem vrlo rijetkih zubaca i to što polaganije i nježnije.

Sušenje prije odlaska u krevet ili van

Polovično sušenje kose prije odlaska na počinak ili van možda će vam uštedjeti nešto vremena, ali time svojoj kosi možete uzrokovati nepopravljivu štetu čiji će oporavak potrajati mjesecima. Trenje s jastukom, uslijed premještanja glave u snu, može također izlomiti vašu kosu, a vani će polusuha kosa biti propusnija za kemijske čestice onečišćivača i vlagu iz okoliša koji je mogu dodatno oštetiti.

Regulacija brzine puhanja i topline sušila

Kako se kosa ne bi pregrijala, sušenje započnite smanjenom toplinom i brzinom puhanja, držeći sušilo 15-ak centimetara od glave i sušeći kosu dio po dio neprekidnim pokretima sušila. Kad kosa postane topla, znači da je 90 posto suha pa možete povećati toplinu sušenja, ali sušenje obavezno završite hladnim puhanjem.

Volumen kose

Okretanje glave naopako može dati volumen vašoj koži, ali ne nužno. Volumen kosi daju vlasi koje iz glave izlaze pod što većim kutom, pa je efikasnije mlaznicu sušila što više približiti koži kako bi se vlasi podigle.

Sjaj u kosi

Sjajniji izgled kose postiže se poravnavanjem vlasi i usmjeravanjem u istom smjeru, a najučinkovitije ćete to napraviti tako da kosu podijelite i sušite dio po dio. Puhanje usmjerite prema dolje što je više moguće, jer će to raspuhati  čvoriće i petlje, a najbolje rezultate postići ćete suženom mlaznicom sušila.

Ravnanje ili kovrčanje kose grijanjem

Uređaje za ravnanje ili kovrčanje kose koristite samo na potpuno osušenoj kosi, jer bi uslijed zagrijavanja voda zarobljena u korteksu mogla ekspandirati i oštetiti kosu. Za trajniju frizuru upotrijebite lak u spreju koji nanesite na kosu nakon sušenja, a prije kovrčanja ili ravnanja.

Sušenje prirodno kovrčave kose

Za najučinkovitije sušenje kovrčave kose najbolje je koristiti difuzore.

Idealni vremenski uvjeti za sušenje

Možda vam zvuči glupo, ali vremenske prilike znatno mogu utjecati na sušenje kose, a idealni uvjeti su suh, hladan i sunčan dan s nula stupnjeva Celzija na termometru. Možda ste primijetili da vam je frizura ljepša i postojanija zimi nego ljeti, a uzrok je vlaga u zraku. Ako je ima previše, pomoći si možete toplinskim zaštitnim sprejom.