LAGANI I PRHKI

Zdravi i gotovi u tren oka: Isprobajte recept za bezglutenske zobene keksiće

20.04.2021 u 11:16

Bionic
Reading

Lagani i prhki keksići uvijek su dobra ideja. Ako ste u potrazi za nešto zdravijom slasticom ili izbjegavate gluten, ovaj recept je kao stvoren za vas

Mekani u sredini, no neodoljivo hrskavih rubova, ovi zobeni keksići zahtijevaju vrlo jednostavne sastojke, a priprema im traje svega nekoliko minuta. Svaki zalogaj prepun je zobenih pahuljica i grožđica natopljenih slatkom narančom. Okusu ovih keksića nemoguće je odoljeti.

Uz jutarnju kavu ili popodnevni čaj, ovi slatki zalogajčići odličan su izbor i za sve one koji se pridržavaju određene restriktivne prehrane, pa su tako pogodni za bezglutensku prehranu, ali i za one koji izbjegavaju orašaste plodove. Zamjenom maslaca s veganskom varijantom maslaca lako ćete dobit i keksiće bez mliječnih sastojaka. Doista recept za svakoga i za svaku priliku, od sastojaka koje uvijek imamo kod kuće.

Potrebni sastojci:

Suhi sastojci:

  • 220 g brašna bez glutena
  • 25 bademovog brašna (ili za verziju keksića bez orašastih plodova, dodajte još 35 g brašna bez glutena)
  • ¾ žličice soli
  • ½ žličice sode bikarbone
  • ½ žličice cimeta

Mokri sastojci:

  • 115 g omekšalog maslaca
  • 60 ml kokosovog ulja
  • 200 g smeđeg šećera
  • 100 g kristal šećera
  • 2 žličice vanilije
  • 2 jaja

Ostali sastojci:

  • 250 g krupnih zobenih pahuljica
  • 35 grama ribanog kokosa ili zobenih pahuljica
  • 160 grama suhih grožđica
  • 250 ml soka od naranče

Postupak:

U maloj zdjelici, na štednjaku ili u mikrovalnoj pećnici, zagrijte sok od naranče. Umiješajte grožđice i pustite da odstoje 15 minuta.

U srednjoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke.

U zdjeli za miksanje pomiješajte maslac, kokosovo ulje, smeđi i bijeli šećer. Miješajte sve dok ne dobijete posve glatku smjesu. Dodajte vaniliju i jaja te miksajte dvije do tri minute dok smjesa ne postane lagana i pahuljasta.

U posudu dodajte suhe sastojke. Miješajte sve dok se sve dobro ne sjedini.

Ocijedite grožđice. Tijestu dodajte zobene pahuljice, kokos i grožđice te lagano miješajte dok se ne sjedini. Tijesto stavite u hladnjak na jedan sat.

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Dva lima za pečenje obložite papirom za pečenje. Vadite tijesto žlicom i rukama oblikujte keksiće. Pecite 12 do 15 minuta, a prije posluživanja pustite da se malo ohlade.