jednostavno, a učinkovito

Zdrave navike koje možete usvojiti već danas i konačno otopiti masne naslage na trbuhu

16.06.2022 u 11:14

Bionic
Reading

Kada je riječ o mršavljenju, nekako je najviše savjeta vezano za ravan trbuh. U toj šumi informacija nerijetko je poprilično teško se snaći, a ponekad to djeluje i demotivirajuće. Kako biste znali što zapravo trebate učiniti za postizanje tako željnog trbuha, ovaj vodič dobro će vam doći. Od prehrane pa do navika vezanih uz spavanje – ovo su promjene čijim ćete uvođenjem djelovati na oblikovanje figure

'Bez obzira je li vam cilj izgubiti pet ili 50 kilograma, prva stvar koju trebate učiniti je stvoriti pogodno okruženje za uspjeh', kaže Chris Powell, trener za ekstremno mršavljenje. Istraživački tim je za eatthis.com izdvojio najbolje savjete za mršavljenje, a prvo mjesto na kojem je poželjno poduzeti promjene je - dom. Poslužite se ovim savjetima i drastično si olakšajte put do ravnog trbuha, ali i poboljšajte zdravlje.

Presložite namirnice

Daleko od očiju, daleko od usta – tako bi nekako glasilo ovo važno pravilo. Prema Googleovim istraživačima, jednostavna reorganizacija smočnice može rezultirati značajno manjim unosom šećera. Uz to, držanje slatkiša u neprozirnim posudama i pakiranjima, prema studiji objavljenoj u Journal of Marketingu, čini ih manje privlačnima. Ukratko, maknite slatkiše iz vidokruga, a nadohvat ruke postavite voće i povrće.

Zamijenite staklenke slatkiša i kolačića na kuhinjskom pultu zdjelom svježeg voća i posudicama s orašastim plodovima. U hladnjaku pripremite nasjeckano povrće i humus za brz i zdrav međuobrok. Tako neće imati prilike, a ni razloga posegnuti za vrećicom čipsa.

Spavajte u hladnoj prostoriji i izbacite elektroničke uređaje

Prema studiji objavljenoj u časopisu Diabetes, smanjenje temperature u sobi u kojoj spavamo značajno se odražava na smanjenje masnih nakupina na trbuhu. Kako se pokazalo, niže temperature mogu suptilno poboljšati učinkovitost smeđih masnih naslaga koje vas griju pomažući sagorjeti masnoće na trbuhu.

Također, znanstvenici usko povezuju skrolanje po društvenim mrežama prije spavanja s manjim uspjehom gubitka masnih naslaga na trbuhu, posebice onih pozicioniranih sa strane. U nedavnoj studiji znanstvenici su analizirali navike spavanja više od 500 sudionika radnim danima i otkrili da gubitak od samo 30 minuta sna povećava rizik od pretilosti za 17 posto.

Povećajte opterećenje prilikom vježbanja

Ako bez problema možete napraviti više od pet ponavljanja određene vježbe, povećajte težinu utega. Kako gradite mišiće i vaše tijelo jača, možete povećati opterećenje kako biste izazvali svoje tijelo. Posebno je važno raditi na većim mišićnim skupinama, poput gluteusa, s većom težinom, jer će to sagorjeti masnoće na trbuhu.

Također su preporučljivi sklekovi, koji će naglasiti gornji dio tijela, uključujući ramena i ruke, ali su zapravo vježba za cijelo tijelo. Baš kao i plankovi – ako se želite riješiti masnih nakupina sa strane trbuha, bočni plank je recept za uspjeh.

Usvojite zdrave prehrambene navike

Prerađene grickalice punjene zasićenim mastima, šećerom, rafiniranim žitaricama i štetnim kemikalijama predstavljaju jednu od najvećih prepreka mršavljenju. Radije ih zamijenite zdravijim varijantama, a prilikom kupovine obavezno čitajte sastav proizvoda koji kupujete.

Također je preporučljivo izbjegavati gazirana pića koja nemaju apsolutno nikakve nutritivne prednosti i mogu čak imati ozbiljne zdravstvene posljedice. Naime gazirani sokovi ne samo da su puni praznih kalorija, štetnih konzervansa, šećera ili umjetnih zaslađivača, oni također imaju opasne umjetne boje dobivene iz izvora ugljena. Ali to nije ni najgori dio: 'Kako bi spriječili rast plijesni u limenkama i bocama, proizvođači dodaju konzervans kalij benzoat (poznati kao kancerogen povezan s oštećenjem štitnjače, leukemijom i drugim karcinomima) u limenke', kaže Gina Consalvo, registrirana dijetetičarka sa sjedištem u Pennsylvaniji.

Također je poželjno iz prehrane izbaciti bijele ugljikohidrate. Škrobne žitarice (i stvari poput bijele riže i pereca) sve su samo ne zdrave. Napravljene od obogaćenog brašna umjesto zdravih cjelovitih žitarica, nemaju vlakna koja ispunjavaju trbuh i koja pospješuju sitost te održavaju stabilnu razinu šećera u krvi. Osim toga, ako koristite margarin, ozbiljno uzmite u obzir što prije ga zamijeniti maslacem.

Jedite jaja

Jaja su izvor broj jedan kolina, hranjive tvari koja sagorijeva masnoće. Pokreću vaš metabolizam i pomažu isključiti gene za skladištenje trbušne masti. Osim toga, vrlo su zasitna pa je nakon takvog doručka mala šansa da ćete ubrzo posegnuti za slatkim zalogajima.

Naoružajte se prebioticima

Zdrava vlakna su ono što nazivamo prebioticima, što znači da ona hrane zdrave bakterije u tijelu i pomažu im u borbi protiv upala i debljanja. Ugljikohidrati bogati vlaknima su konzervirani crni i garbanzo grah, grašak, kikiriki, maslac od kikirikija, cjelovita zob, kvinoja i smeđa riža.

Skuhajte šalicu čaja

Čaj je najbliža stvar čarobnom eliksiru za mršavljenje. Bogat katehinima, spojevima koji blagotvorno djeluju na zdravlje, može pomoći spržiti tvrdokornu masnoću na trbuhu, a djelotvoran je i u borbi protiv bolesti.

Nagradite se čokoladom

Istraživanja sada pokazuju da umjerene količine tamne čokolade mogu smanjiti ukupnu tjelesnu masnoću i smanjiti opseg struka. Znanstvenici blagotvoran učinak tamne čokolade povezuju s flavonoidima, spojevima koji su zdravi za srce i koji imaju važna antioksidativna i protuupalna svojstva. Prilikom kupovine preporučljivo je birati one vrste koje sadrže najmanje 70 posto kakaa. Uz to, nagrade i samopriznanje vlastitog uspjeha također su vrlo bitan faktor ustrajanja u postizanju željenog cilja, a nekoliko kockica tamne čokolada nakon što zakopčate omiljene traperice bit će jako slatke.