NE MOGU IM ODOLJETI

Zašto žene vole antijunake?

  • Autor: Stribor Kevi
  • Zadnja izmjena 23.11.2010 07:26
  • Objavljeno 23.11.2010 u 07:26
ljubav par

ljubav par

Izvor: Corbis / Autor: Chev Wilkinson/cultura/

Superjunaci ili antijunaci? Koji su vam privlačniji?

Mnoge psihologije i sociologije su ispisane rezultatima istraživanja o osobinama prema kojima žene biraju muškarce. Sažmemo li te bezbrojne stranice, otkrivamo da su to tipovi muškaraca koji su egzistencijalno situirani, ozbiljni i odgovorni, pouzdani, pažljivi i, općenito, oni na koje se žene u svakome trenutku mogu osloniti. Takve tipove muškaraca mogli bismo opravdano nazvati superjunacima. Međutim, zbog čega onda toliko mnogo žena završava u vezama s muškarcima suprotnih osobina? Zbog čega žene privlače antijunaci?

Dobro. Razumljivo je da djevojke u razdoblju adolescencije privlače takvi dječaci. Ipak, to ne prestaje dostizanjem zrelosti. Što je toliko kod njih privlačno? Bahati i bezobrazni, uvijek u sukobu s društvenim normama, ekscentrični, neuhvatljivi. Što je nagore, najčešće promiskuitetni. Bez ikakvih jamstava za naredno jutro. Nosi ih neki film, često iracionalan i uzaludan. Ma što radili i čime se bavili, taj ih film vrlo često odvodi u autodestrukciju. Kada bi to samo bila vlastita destrukcija...

U nemalo prilika povlače za sobom i ljude koji ih okružuju, pa tako i žene koje ih vole. Sjetite se 'čovjeka bez imena' Clinta Eastwooda kao beskrupuloznog revolveraša u kultnim vesternima. Ili, od novijih antijunaka, Brada Pitta u 'Klubu boraca' kao nepomirljivog Tylera Durdena. Paradigma antijunaka je svakako Robert De Niro kao Travis Bickle u legendarnom 'Taksistu'.

Dva su osnovna razloga omiljenosti antijunaka među ženama. Zanimljivi su. Život s njima je opasan, ali zato i pun uzbuđenja i svakodnevnih novosti. Njihova misija, ma koliko neobična ili trivijalna bila, važnija je od života. Zaneseni su i nepopustljivi. Do kraja. Sasvim je razumljivo da toliko strasti povuče i one koji ih okružuju. Drugi, možda i važniji razlog je što mnoge žene padnu u klopku ideje da takve ljude mogu promijeniti. Misle da im je potrebna pomoć i da će ih na neki način izliječiti. Sačuvati. Koliko znate slučajeva da je to nekoj ženi zaista uspjelo?

Superjunaci ili antijunaci? Vjerojatno ne postoji izbor. Ove ili one žene sklonije su prvima ili drugima. Žene koje dobro funkcioniraju s antijunacima mogu prolaziti kroz pakao sa superjunacima ma koliko oni divni i dragi bili. Vrijedi i suprotno. Žene sklone stabilnosti i pouzdanosti mogu prolaziti kroz mukotrpne situacije, ma koliko antijunaci bili zanimljivi i uzbudljivi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi