REAKCIJA U MOZGU

Zašto su tinejdžeri skloni rizičnom ponašanju u grupama?

  • Autor: Maka
  • Zadnja izmjena 01.02.2011 10:04
  • Objavljeno 01.02.2011 u 08:48
mladi tinejdžeri ples

mladi tinejdžeri ples

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Statistički podaci govore da su tinejdžeri znatno više skloni rizičnom ponašanju kada su s nekim u društvu nego kada su sami. Znanstvenike zanima zašto je to tako

Stoga je provedeno istraživanje na Sveučilištu Temple u SAD-u.

Tinejdžerima je mjerena moždana aktivnost prilikom pohvale, i to u dvije situacije – kada su sami i kada su u prisutnosti drugih tinejdžera.

Pokazalo se da im mozak sasvim drugačije reagira na pohvalu kada su sami i kada su vršnjaci s njima.

'Ovo je prva studija koja želi otkriti što se to događa u mozgu prilikom visokorizičnog ponašanja kao što je pijenje alkohola, konzumacija cigareta i droga te vožnja automobila pod utjecajem alkohola ili droga. Smatramo da je ovo rizično ponašanje najveća prijetnja mladim životima u razvijenim zemljama', rekao je Laurence Steinberg, jedan od liječnika koji je provodio studiju.

'Prisutnost vršnjaka ne utječe na vrednovanje rizika koji se poduzima, ali povećava osjetljivost u mozgu za potencijalno rizično ponašanje. Vršnjaci nisu smetnja za čisto razmišljanje, ali njihova prisutnost aktivira određena područja u mozgu zbog kojih se ide u rizična ponašanja. Drugim riječima, kada su tinejdžeri s vršnjacima, mijenja se percepcija o aktivnostima koje su vrijedne nagrade', zaključio je dr. Jason Chein koji je radio na provedbi istraživanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi