ČAROBNI SASTOJAK

Zašto su svi ludi za medom?

04.02.2013 u 11:43

Bionic
Reading

Otkako je vojvotkinja od Cambridgea otkrila da je obožavateljica tretmana na bazi pčelinjeg otrova, med je magična riječ o kojoj bruji kozmetička industrija. Od seruma do krema za tijelo, tržište je puno proizvoda na bazi meda koji obećavaju čuda - od hidratacije do odstranjivanja ožiljaka

Kate Middleton nije jedina obožavateljica proizvoda marljivih pčela. Pčelinji otrov povećava

protok krvi u tretiranom području, stimulira kolagen te smanjuje bore. Anne Hathaway koristi sprej na bazi propolisa, tvari koje pčele koriste kako bi gradile svoje košnice.

Glumica Scarlett Johansson koristi med kao masku za lice, a modeli Erin O'Connor i Lizzy Jagger balzam za usne. Iako se u kozmetičkoj industriji svako malo pojavi sastojak u čija se svojstva svi kunu, reputacija meda znanstveno je dokazana. Brojne studije pokazuju kako med pomaže aknama, ekcemima i psorijazi, te da ublažava duboke rane, piše Daily Mail.  Pčelinji otrov djeluje provocirajući mikroreakcije kože koje smanjuju bore i crvenilo, potiče obnovu stanica kože i proizvodnju kolagena.

Propolis je još jedan pčelinji proizvod koji ima velik potencijal u kozmetici. Propolis čuva košnice sterilnima, a kad se nanosi na kožu može biti vrlo učinkovit saveznik u borbi protiv akni ili ožiljaka jer ubija bakterije. Također je pun antioksidansa, pa pomaže u regeneraciji suncem oštećene kože.

Sam med ima izuzetna svojstva hidratacije, a pogotovu je blagotvoran zimi kad je koža suha. Masku od meda za lice možete napraviti kod kuće tako da pomiješate četvrtinu šalice zobenih pahuljica, četvrtinu šalice vode i 2 žlice meda. Nanesite masku na lice i isperite nakon 15 minuta.

Stavite li med u kosu, iznenadit će vas njegov nevjerojatan učinak.