NOVA OTKRIĆA

Zašto je važna duljina spermija?

18.12.2012 u 13:47

Bionic
Reading

U rješavanju problema s neplodnošću mogla bi pomoći nova studija koja pokazuje da i duljina repa kod spermija ima veze s njihovom kvalitetom

Većina istraživanja o plodnosti usmjerena je na veličinu spermija i veličinu njihove glave, ali nova studija pokazuje da varijabilnost u dužini spermija također može biti ključ uspješne reprodukcije.

'Predstoji još puno posla da bismo točno shvatili zašto muškarci koji proizvode velik broj spermija također proizvode i bolju spermu', rekao je doktor James Mossman sa Sveučilišta Brown za LiveScience

Mossman i njegove kolege smatraju da mjerenja duljine repa spermija mogu pružiti uvid u čovjekovu funkciju testisa i proces kroz koji on stvara zrele spermije. U studiji su sudjelovala 103 muškarca koja su dolazila u kliniku za neplodnost. Znanstvenici su pronašli poveznicu između duljine repa spermija i njihove količine koja zato bolje pliva.

Do sada su istraživanja bila usmjerena na veličinu glave spermija ili na prosječnu dužinu, a to su samo neki od faktora u određivanju kvalitete sperme. Znanstvenik Chris Ford naglašava kako postoji još puno nepoznanica u vezi sperme te dodaje da se u istraživanjima koriste subjektivne mjere za pokretljivost spermija.

Huffingotn Post piše kako bi se otkrivanjem točnijih podataka o spermijima uvelike moglo pomoći parovima da prevladaju probleme s neplodnošću jer je u 50 posto takvih slučajeva problem upravo s muškarčeve strane.