DEZIĆI ZA NJU I NJEGA

Zašto je sve važnije koji dezodorans koristimo?

23.04.2012 u 08:58

Bionic
Reading

Prošla su vremena kad smo razmišljali samo o mirisu dezića. Sad nam je važno da ne iritira kožu, što točno sadrži…

Jeste li znali da se upotreba prvih 'pradezodoransa' pripisuje starim Sumeranima, istim onima koji su izumili prvo pismo? Pet tisućljeća kasnije, suvremeni je čovjek 'nanjušio' potrebu da se zaštiti od vlastitog mirisa pa je masovna proizvodnja dezića sličnih današnjima u kremi počela krajem 19. stoljeća.


Utrljavanje kreme zamijenili su prvi dezići u roll-onu koje su 1950-ih počeli proizvoditi Amerikanci. Desetak godina kasnije proizvedeni su dezići u spreju (koji su do 1994. ozbiljno ugrozili ozonski omotač otpuštanjem klorina), a 70-ih su se pojavili oni u stiku.

Na pitanje, koji je dezići bolji, onaj u roll-onu, spreju ili stiku, nema jednoznačnog ni 'znanstvenog' odgovora. Vi ste ti koji birate, recimo, između Niveinih nježnih dezodoransa u formi stika, roll-ona i spreja Pearl & Beauty, koji reguliraju znojenje i njeguju osjetljivu, tek obrijanu kožu ispod pazuha.

Antiperspirante biraju osobe s problemom pretjeranog znojenja ili hiperhidrozom. Za razliku od dezića koji maskiraju miris znoja, antiperspiranti usporavaju njegovo izlučivanje. Eucerin je upravo lansirao intenzivne antiperspirante za nju i njega koji smanjuju znojenje tijekom čak tri dana.

Iako nema znanstvenih dokaza da su aluminijeve soli u dezićima štetne za zdravlje, za one koji ne žele riskirati brend prirodne kozmetike Lavera osmislio je uniseks deziće unutar linije Basis Sensitiv.

Biologija znojenja. Kako smo prekriveni s više od dva i pol milijuna znojnih žlijezda kojima se vrši termoregulacija organizma, odrastao čovjek tijekom sat vremena može izlučiti litru, odnosno tri litre (!) znoja ako živi u izrazito toploj klimi. Znoj ne smrdi sam po sebi, 'mirisni' problemi nastaju kad dođe u kontakt s bakterijom na površini kože.