TKO BI REKAO?

Niste zadovoljni učinkom dezodoransa? Možda je problem u pogrešnom nanošenju

22.06.2023 u 19:39

Bionic
Reading

Imate osjećaj da vam je dezodorans odjednom prestao djelovati? Nekoliko sati nakon što ste ga nanijeli niste više sigurni da vas pouzdano štiti? Možda i vi radite ove vrlo česte pogreške

Nanošenje dezodoransa dio je svakodnevne jutarnje rutine, a na tržištu je bezbroj proizvoda koji jamče pouzdanu zaštitu od pojave neugodnih mirisa u području pazuha.

Pri izboru je važno i koje sastojke sadržavaju dezodoransi. Naprimjer, jeste li se ikada zapitali koja je razlika između dezodoransa i antiperspiranta? Ili kako s onog s aluminijem što bezbolnije prijeći na prirodni dezodorans? Koji god koristili, postoje brojni razlozi zbog kojih može iznenada prestati djelovati.

Evo najčešćih grešaka pri upotrebi:

Koristite dezodorans koji nije za vas

Kao što je već ranije spomenuto, važno je razumjeti razliku između dezodoransa i antiperspiranta da biste mogli pronaći pravu formulaciju za sebe. Ukratko: dezodorans je odgovoran za sprječavanje neugodnih mirisa dok antiperspirant zadržava vlagu i čini da se manje znojite. Ako se jako znojite i skloni ste neugodnim mirisima, razmislite o korištenju antiperspiranta s aluminijevim solima.

Dezodorans stavljate samo ujutro

Sada se vjerojatno pitate: Da, kada bih inače? Navečer! Neki stručnjaci preporučuju nanošenje dezodoransa prije spavanja jer najbolje djeluje kada je koža suha. To mu omogućuje da se upije noću, dok spavate i znojite se manje nego danju, te ostvari svoje puno vrijeme djelovanja. Zato neki dezodoransi i antiperspiranti reklamiraju da imaju djelovanje do 72 sata.

Previše ste nestrpljivi

Jeste li nedavno prešli s konvencionalnog antiperspiranta na prirodni dezodorans bez aluminija? Tada vašem tijelu treba neko vrijeme da se navikne na novi dezodorans. Može potrajati i do četiri tjedna da se koža prilagodi i da novi sastojci počnu djelovati. Dakle, ako osjećate da prirodni dezodorans ne djeluje, pričekajte da vidite treba li vaše tijelo još malo vremena za prilagodbu.

Nosite pogrešnu odjeću

Zapravo, odjeća može biti kriva za pojavu neugodnih mirisa. Često se za to izravno optužuje dezodorans, ali ako nosite odjeću od primjerice sintetičkih vlakana, miris znoja može ostati zarobljen jer koža ne može pravilno disati. S druge strane, prirodna vlakna kao što su pamuk, lan ili svila više propuštaju zrak i ispuštaju mirise umjesto da ih zadržavaju. Dakle provjerite od kojih je tkanina nastala odjeća prije nego što promijenite dezodorans.

Nepravilno nanosite dezodorans

Nakon tuširanja brzo stavite dezodorans, obučete se i idete? Sjajna stvar je to što trenutno djeluje, ali važno je paziti da su vam pazusi suhi kada nanesete dezodorans. Stoga se nakon tuširanja temeljito istrljajte jer će inače vlaga spriječiti da se sastojci pravilno upiju u kožu i počnu djelovati.