MALO POZNATO

Zašto je šećer opasniji od soli?

11.12.2014 u 09:25

Bionic
Reading

Šećer nije ništa bezazleniji od soli i izaziva srčane bolesti te visok krvni tlak

Svih ovih godina upirali smo prstom u sol i okrivljavali je za probleme sa srčanim bolestima i visokim krvnim tlakom, ali sada se pojavljuju dokazi koji pokazuju da je šećer možda čak i veći krivac od soli.

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Open Heart pokazuje da ljudi koji unose 10 do 25 posto kalorija kroz šećere imaju 30 posto veći rizik od kardiovaskularnih bolesti te posljedično i smrti. Oni koji unose i veće količine šećera od spomenutih, imaju i dvostruko veće šanse od toga za smrt od kardiovaskularnih bolesti.

Organizacija American Heart Association preporučuje ženama da ne uzimaju više od šest čajnih žlica šećera dnevno, a muškarcima više od devet čajnih žlica. Problem je u tome što i muškarci i žene uzimaju veće količine šećera od toga. Mnogi možda nisu ni svjesni te činjenice jer se šećer skriva u raznim proizvodima, a da ljudi nisu upoznati s time.

'Uzimanje šećera poveća razinu inzulina, a to aktivira simpatički živčani sustav. U konačnici to dovodi do ubrzanog srčanog ritma i povišenog krvnog tlaka', objasnio je James J. DiNicolantonio, voditelj istraživanja i znanstvenik sa Saint Luke’s Mid America Heart Institutea.

Ovo je samo jedno u nizu istraživanja posljednjih godina koja pokazuju da šećer nije nimalo prijateljski sastojak za ljudski organizam. Upravo zato, savjetuju znanstvenici, važno je ljude educirati da smanje unos šećera i tako učine nešto dobro za svoje zdravlje.