LOŠE NAVIKE

Zašto je opasno jesti grickalice za vrijeme gledanja TV-a?

18.03.2013 u 18:05

Bionic
Reading

Utvrđeno je da se usputnim jedenjem unese oko 10 posto veća količina hrane, a kasnije tijekom dana ispitanici su tim načinom jedenja unosili čak i 25 posto više hrane

Osobe koje jedu ili grickaju dok gledaju televiziju, čitaju ili igraju igrice unose više kalorija, posebno kasnije tijekom dana, nego da sjednu za stol i objeduju, pokazala je britanska analiza oko desetak ranijih istraživanja.


'Neka su istraživanja pojedinačno upućivala na to, no nikad svi dokazi nisu objedinjeni', kazao je voditelj istraživanja Eric Robinson sa sveučilišta Liverpool koji tvrdi da bi se unos kalorija usputnim jedenjem mogao povećati i do 50 posto.

No dok usputno jedenje može povećati unos kalorija, prisjećanje na hranu pojedenu tijekom proteklog obroka rezultira manjim unošenjem kalorija, utvrdili su stručnjaci.

'Iako mislimo da naizgled lako donosimo odluke o tome što i kada jedemo te su odluke u suštini vrlo kompleksne i mogu biti lako ometane', kazala je Suzanne Higgs s britanskog sveučilišta Birmingham koja je radila na istraživanju.

Znanstvenici su za potrebe istraživanja kategorizirali jedenje kao "neometano" jedenje koje karakterizira unošenje hrane u tišini i uz razmišljanje o onom što se unosi ili "usputno" u kojem se ne prati to što se jede niti koliko se hrane unosi.

U okviru istraživanja čiji su rezultati objavljeni u časopisu American Journal of Clinical Nutrition obrađeni su rezultati ranijih istraživanja provedenih između 1997. i 2011. koja su se sva bavila pitanjem unošenja hrane, ali su se razlikovala po metodologiji.

Utvrđeno je da se usputnim jedenjem unese oko 10 posto veća količina hrane, a kasnije tijekom dana ispitanici su tim načinom unosili čak i 25 posto više hrane.

U dodatku na to utvrdili su da je prisjećanje na pojedeno tijekom ranijeg obroka smanjilo unos hrane u sljedećem obroku za deset posto.